Foto: Reuters/Scanpix
Latvijā rūpniecības produkcijas izlaide šogad septiņos mēnešos, pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem, salīdzināmās cenās palielinājusies par 8,9% salīdzinājumā ar 2016.gada attiecīgo periodu, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Tostarp apstrādes rūpniecībā kāpums bijis par 7,9%, ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē - par 18,5%, bet elektroenerģijas un gāzes apgādē - par 12,1%.

Savukārt 2017.gada jūlijā, salīdzinot ar 2016.gada jūliju, rūpniecības produkcijas apmērs, pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem, salīdzināmajās cenās pieaudzis par 8,8%. Tostarp apstrādes rūpniecībā pieaugums bijis par 8,2%, ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē - par 28,6%, bet elektroenerģijas un gāzes apgādē - par 7,7%.

Produkcijas apmēra pieaugumu, salīdzinot ar pagājušā gada jūliju, uzrādīja visas pēc īpatsvara lielākās apstrādes rūpniecības nozares: koksnes un koka izstrādājumu ražošana (pieaugums par 2,6%), pārtikas produktu ražošana (7,1%), gatavo metālizstrādājumu ražošana, izņemot mašīnas un iekārtas (18%), nemetālisko minerālu izstrādājumu ražošana (14,1%) un datoru, elektronisko un optisko iekārtu ražošana (11,3%). Joprojām stabils apmēra kāpums bija arī elektrisko iekārtu ražošanā - par 18,3%, kurā produkcijas izlaides pieaugums vērojams jau kopš gada sākuma, un iekārtu, mehānismu un darba mašīnu ražošanā - par 18,2%.

Šogad jūlijā, salīdzinot ar jūniju, rūpniecības produkcijas apmērs, pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem, salīdzināmajās cenās pieaudzis par 0,1%, tajā skaitā elektroenerģijas un gāzes apgādē kāpums bijis par 4% un ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē – par 4,3%, bet samazinājums bija apstrādes rūpniecībā - par 1%.

Tāpat statistikas pārvaldes dati liecina, ka 2017.gada jūlijā, salīdzinot ar 2016.gada jūliju, apstrādes rūpniecības apgrozījums, pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem, faktiskajās cenās pieaudzis par 4,2%. Apgrozījums vietējā tirgū audzis par 10%, bet eksportā bijis samazinājums par 1,9%, ko ietekmēja apgrozījuma kritums ārpus eirozonas par 15,7%, kamēr eirozonā bija pieaugums par 19,1%.

Šogad jūlijā, salīdzinot ar jūniju, apstrādes rūpniecības apgrozījums, pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem, samazinājies par 2,2%. Apgrozījums sarucis eksportā - par 4,7% (samazinājums ārpus eirozonas - par 10,9%, bet eirozonā pieaugums par 1,1%), savukārt vietējā tirgū bijis pieaugums par 0,3%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!