Foto: AP/Scanpix/LETA
ASV valdība par diskriminējošiem darba apstākļiem iesniegusi tiesā prasību pret kosmētikas kompāniju "Estee Lauder", vēsta "CNN Money".

Vienlīdzīgās nodarbinātības iespēju komisija, kas ir valdības federālā aģentūra, prasību iesniedza, pamatojot to ar kompānijas dzimumu līdztiesības pārkāpumiem. Prasībā minēts, ka sievietes uzņēmuma īpašā programmā ģimenēm pēc bērna piedzimšanas drīkst izņemt sešu nedēļu apmaksātu bērnu kopšanas atvaļinājumu, bet vīrieši tikai divu nedēļu, kas aģentūras ieskatā ir diskriminācija.

"Tas ir brīnišķīgi, ka darba devēji nodrošina apmaksātu bērna kopšanas atvaļinājumu un elastīgus darba apstākļus, bet federālais likums nosaka vienlīdzīgu darba samaksu, tostarp vienlīdzīgus bonusus par vienlīdzīgi paveiktu darbu, un tas attiecās gan uz sievietēm, gan vīriešiem," sacīja aģentūras direktore Mindija Veinšteine.

"Estee Lauder" ģimenes atbalsta programmu atklāja 2013. gadā. Tā iekļauj bonusus jaunajām mammiņām un tēviem papildu jau likumā noteiktajām tiesībām. ASV likumdošana nodrošina iespēju saņemt 12 nedēļas ilgu bērna kopšanas atvaļinājumu, taču tas nav apmaksāts. Privātām kompānijām ir iespēja izveidot iekšējos atbalsta mehānismus.

Analītisko pētījumu centrs "Pewresarch" norāda, ka ASV ir vienīgā valsts attīstīto valstu vidū, kas nenodrošina apmaksātu bērna kopšanas atvaļinājumu. Pēc organizācijas datiem visvairāk apmaksāto nedēļu kādam no vecākiem nodrošina Igaunija – 87 nedēļas, bet Latvija šajā sarakstā ierindota astotajā vietā.

Kompānija atteikusies komentēt apsūdzību. "Forbes" uzņēmumu iekļāvis desmit pasaulē nozīmīgāko kosmētikas zīmolu sarakstā, tā vērtību lēšot 3,7 miljardu ASV dolāru apmērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!