Foto: Shutterstock
Vācijas zemo cenu veikalu tīkla "Lidl" ienākšana noteikti ietekmēs nozari un tirgus uzvedību kopumā, Latvijas Televīzijas raidījumā "Tieša runa" trešdien sacīja ekonomists Pēteris Strautiņš.

Viņš uzskata, ka tirgotāji centīsies savos plauktos izvietot lētākos zīmolus un tam būs ietekme uz Latvijas ekonomiku.

Cenas tas pazeminās, un Latvijas ražotājiem un pārstrādātājiem tas būs atgādinājums, ka nākotne ir eksportā – gan graudu eksportā, gan piena un tā produktu eksportā.

"Tas radīs nopietnas sekas, ne visiem patīkamas, bet tas, visdrīzāk, paātrinās procesus," sacīja Strautiņš.

Jau vēstīts, ka "Lidl" ienākšana Latvijas tirgū var nest arī nopietnus zaudējumus tautsaimniecībai, jo līdz ar masveida lēto produktu importu no ārvalstīm, Latvijas ražotāji zaudēs savu konkurētspēju, uzskata SIA "Elvi Latvija" komercdirektore Laila Vārtukapteine.

Kā ziņots, "LNT ziņas" jūlija beigās vēstīja, ka Latvijā drīzumā varētu ienākt Vācijas zemo cenu veikalu tīkls "Lidl", kas jau iegādājies zemes gabalu vairumtirdzniecības bāzes izbūvei.

Raidījums noskaidrojis, ka zemesgabala Rīgā, Dzelzavas ielā 75b, kur plānota koku izciršana jaunbūvējama lielveikala dēļ, īpašuma attīstītājs ir SIA "Investīciju aģentūra", kurai ir noslēgts līgums par zemesgabala pārdošanu uzņēmumam SIA "MMS Property", kurš savukārt pieder vācu uzņēmumam "CE - Beteiligungs GmbH". Balstoties uz publiski pieejamu informāciju, šis uzņēmums ir "Lidl" ķēdes attīstītājs gan Igaunijā, gan Lietuvā.

"Lidl" līdz šim nav paziņojis par ienākšanu Latvijas tirgū. "Lidl" veikalu tīkls patlaban darbojas Lietuvā.

"Lidl" 2003.gadā sāka gatavoties ienākšanai Baltijas valstu tirgū, tomēr vēlāk no šiem plāniem atteicās un pārdeva visus aptuveni 50 veikalu celtniecībai iegādātos zemesgabalus. Savu lēmumu "Lidl" pārstāvji pamatoja ar Baltijas valstu pārāk mazo tirgu.

Latvijā uzņēmums tolaik labi nopelnīja, pat neatvēris nevienu veikalu, jo nekustamo īpašumu buma laikā izdevīgi pārdeva iegādātos īpašumus. Trīs gadu laikā - no 2006. līdz 2008.gadam - SIA "Lidl Latvija" peļņa sasniedza kopumā 7,2 miljonus latu, liecina "firmas.lv" informācija. Daļu no "Lidl" īpašumiem Latvijā pārpirka igauņu veikalu tīkls "A-Selver", taču šis tirgotājs bija spiests pamest Latvijas tirgu ekonomiskās krīzes iespaidā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!