Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Ķīna pirmdien paziņojusi, ka septembrī pārtrauks no Ziemeļkorejas importēt Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) ieviestajās sankcijās noteiktās preces, vēsta aģentūra "Associated Press".

Tādējādi Ķīna pārtrauks ogļu, dzelzs, dzelzs rūdas, svina, svina rūdas un jūras produktu importu no diktatora Kima Čenuna vadītās valsts. Sankciju radītās saistības gan neattiecas uz citām Ziemeļkorejas eksportprecēm, piemēram, apģērbiem, adījumiem un plastmasas lietus mēteļiem.

Ķīna, kas ir viens no galvenajiem Ziemeļkorejas tirdzniecības partneriem, iepriekš nevēlējās pārāk asi vērsties pret Čenuna diktatūru, baidoties, ka Ziemeļkorejas režīms varētu sabrukt, skaidro "Associated Press". Taču Ķīna atbalstīja 5. augustā ANO Drošības padomes pieņemto rezolūciju, kas pret Ziemeļkoreju noteica vēl bargākas sankcijas.

Ķīnas muita norāda, ka konkrēto preču grupu importu apturēs 5. septembrī.

Augusta sākumā pieņemto ANO sankciju mērķis ir samazināt Ziemeļkorejas eksportu, kura apjoms pērn sasniedza trīs miljardus ASV dolāru. Phenjanas tirdzniecība ar Ķīnu veido trešo daļu šīs summas.

Ziemeļkorejas ogles Ķīna pārtrauca importēt jau šā gada februārī, taču kopējie tirdzniecības apjomi kopš ziemas beigām ir kāpuši, norāda "Associated Press". Šis apstāklis mudināja ASV prezidentu Donaldu Trampu jūlijā pārmest Ķīnai par nespēju izmantot tās ekonomisko ietekmi, lai apturētu Phenjanas mēģinājumus izstrādāt kodolieročus.

Pekina ilgus gadus bija Phenjanas vienīgais aizstāvis diplomātiskajās aprindās, taču 2016. gada martā Ķīna visbeidzot piekrita sankciju ieviešanai pret Čenuna vadīto valsti par ballistisko raķešu izmēģinājumiem. Vairāki Ķīnas līderi gan joprojām iebilst tirdzniecības pārtraukšanai, norādot, ka tas Ziemeļkorejā novedīs pie plaša bada.

Šā gada pirmajā pusē, salīdzinot ar tādu pašu laika periodu pērn, Ķīnas preču imports Ziemeļkorejā auga par 36,7%, sasniedzot 165 miljonus ASV dolāru. Savukārt Ziemeļkorejas preču imports Ķīnā kritās par 7,6%, sasniedzot 91 miljonu ASV dolāru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!