Foto: Reuters/Scanpix
Lietuvas Valsts pārtikas un veterinārā dienests (PVD) nav konstatējis pārkāpumus olu ražošanas uzņēmuma "Kaušēnu paukštynas" ražotnē, kuras produkcija tiek pārdota arī Latvijā ar "Rimi" privāto preču zīmi, liecina Lietuvas PVD publicētais paziņojums.

Saskaņā ar Lietuvas PVD informāciju, dienests pārbaudījis piecas dējējvistu novietnes nevalstisko organizāciju norādītajos Elektrēnu un Pluņģes rajonos, vērtējot putnu turēšanas apstākļu atbilstību tiesību aktos paredzētajām dzīvnieku labturības prasībām un īpašajām prasībām attiecībā uz dējējvistu turēšanu.

Lietuvas PVD paziņojumā teikts, ka Pluņģes rajonā pārbaudītas četras mājputnu novietnes - divas sabiedrības "Vyturio paukštynai" fermas, kā arī sabiedrības "Kaušenu paukštynas" novietne un lauksaimnieka Valdemāra Sadaunīka ferma. Tajās nav konstatēti dējējvistu īpašo turēšanas noteikumu pārkāpumi. Atsevišķiem putniem konstatēta apspalvojuma samazināšanās, bet tā ir dabiska sezonāla parādība pirms jaunu spalvu ataugšanas un jauna dēšanas perioda, norāda Lietuvas PVD.

Elektrēnu rajona sabiedrības "Vievio paukštynas" fermā apsekotie putni bijuši klīniski veseli un nav novērots, ka tie būtu cits citu savainojuši. Konstatēti nenozīmīgi pārkāpumi, kas saistīti ar uzskaites dokumentu aizpildīšanu un telpu apgaismojumu un dažas vistas bijušas izkļuvušas no sprostiem. Novietnē tiek turētas dējējvistas vecumā no 77 līdz 96 nedēļām.

Kā ziņots, biedrība "Dzīvnieku brīvība" internetā izveidojusi petīciju, kuru iespējams parakstīt, lai aicinātu mazumtirdzniecības veikalu tīklu SIA "Rimi Latvia" atteikties no sprostos dētu vistu olu tirdzniecības.

Petīcija izveidota balstoties uz Lietuvas dzīvnieku aizstāvības organizācijas "Tušti narvai" publicētajiem video materiālie no dējējvistu fermām Lietuvā, kurās ražotās olas tiek pārdotas arī Latvijā ar "Rimi" privāto preču zīmi.

Kā liecina "rimi.olucena.lv" pieejamā informācija, petīciju ar aicinājumu "Rimi Latvia" atteikties no sprostos dētu olu tirdzniecības līdz šim parakstījuši gandrīz 5000 cilvēku.

Jau ziņots, ka pērn rudenī pēc "Dzīvnieku brīvības" izteiktajiem pārmetumiem Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) veica ārkārtas pārbaudes uzņēmumā "Balticovo" un atzina, ka putnu blīvums visās uzņēmuma dējējvistu novietnēs Daugavpilī, Madonā un Iecavā atbilst noteiktajām labturības prasībām, izņemot gadījumus atsevišķās mītnēs, kur vistām nav nodrošināti pakaiši jeb speciāli paklājiņi, uz kuriem putnam ir iespēja kašņāties. Pārbaudēs arī konstatēts, ka "Balticovo" novietnēs putnu apspalvojums ir atbilstošs fizioloģijai. Intensīva apspalvojuma nomešana ir dabīgs process, kas pastiprinās, vistai novecojot, norāda PVD.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!