Foto: LETA

"SEB bankas" jaunajā grantu programmā "(ie)dvesma" jauno uzņēmēju atbalstam būs pieejami 40 000 eiro, otrdien preses konferencē pavēstīja grantu programmas īstenotāji.

Grantu programma tiek īstenota sadarbībā ar Jūrmalas pilsētu, kā arī Mārupes un Olaines novadiem. Programmas mērķis ir atbalstīt gan minēto pašvaldību teritorijā jau strādājošos jaunuzņēmumus, gan vēl neīstenotas biznesa idejas.

Granta maksimālais apmērs noteikts 10 000 eiro apmērā, bet kopējais gada laikā programmā pieejamais līdzekļu apmērs ir 40 000 eiro. Piešķirtos līdzekļus programmas uzvarētāji varēs izmantot saimnieciskiem mērķiem esošā biznesa attīstīšanai vai jauna uzņēmuma izveidei biznesa idejas īstenošanai.

Olaines novada Uzņēmējdarbības atbalsta centra direktore Edīte Alksne sacīja, ka programmas ietvaros būs iespējams dalīt arī viena granta ietvaros noteiktos 10 000 eiro. "Ja būs granta pieteikumi, kur vienas biznesa idejas īstenošanai pieteikumā norādīts, ka ir vajadzīgi, piemēram, 2000 eiro, nākamajam granta saņēmējam, kurš būs ieguvis augstāko punktu skaitu, savukārt ir nepieciešami kādi 5000 eiro, un nākamajam 3000 eiro, tad var redzēt, ka no šiem 10 000 eiro var atbalstīt trīs granta pretendentus," norādīja Alksne.

Mārupes novada domes Uzņēmējdarbības attīstības konsultante Liena Ādamsone skaidroja, ka var gadīties, ka granta saņēmējam nepieciešami 20 000 eiro. Tādā gadījumā granta programmas ietvaros tiek segta puse no nepieciešamā apmēra, savukārt otrai pusei iespējams pieteikties piemēram, "Attīstības finanšu institūcijā "Altum"" vai kādā citā atbalsta programmā.

Ādamsone skaidroja, ka, atbilstoši programmas nolikumam, granta saņēmējam ir paredzēts arī uzraudzības periods, kas nozīmē, ka gadījumā, ja piešķirtā granta apmērs ir līdz 2000 eiro, tad saņēmējam ir jāiesniedz uzņēmējdarbības informatīvais ziņojums vienu gadu pēc projekta īstenošanas.

Savukārt, ja granta apmērs ir virs 2000 eiro, tad uzņēmējdarbības informatīvais ziņojums jāiesniedz trīs gadus pēc kārtas pēc projekta īstenošanas. Tāpat granta saņēmējam jāiesniedz projekta gada atskaite viena mēneša laikā pēc projekta realizācijas, kurā kopā ar izdevumu apliecinošiem dokumentiem tiek atspoguļots, kur un kā saņemtā summa ir iztērēta.

Pēc Mārupes novada domes Uzņēmējdarbības attīstības konsultantes teiktā, grantu nedrīkst izlietot algām, prēmijām, līgumsodiem un kavējumu naudām. Tāpat to nedrīkst izmantot, lai segtu pieteikumu sagatavošanas izmaksas dažādiem projektiem, tostarp pieteikumu sagatavošanai Eiropas Savienības struktūrfondiem, kā arī ēku būvniecībai un dažādu komunikāciju, piemēram, elektrības pieslēguma izmaksu segšanai.

Andersone norādīja, ka nolikumā iekļautas arī jomas, kuru ietvaros nedrīkst izmantot piešķirto grantu - mazumtirdzniecība un vairumtirdzniecība, darījumi ar nekustamajiem īpašumiem, finanšu un apdrošināšanas darījumi, tabakas un alkohola ražošana, azartspēļu bizness, valsts pārvalde un aizsardzība.

Pieteikumus iesniegt aicināti Jūrmalas pilsētā, Olaines vai Mārupes novados reģistrētie uzņēmumi, kuri dibināti pirms ne vairāk kā diviem gadiem, kā arī šajās pašvaldībās dzīvojošie iedzīvotāji, kuri vēlas īstenot biznesa idejas. Projektu pieņemšana sāksies 1.septembrī un noslēgsies 2.oktobrī. Iesniegtos projektus vērtēs žūrijas komisija, kuras sastāvā būs gan uzņēmējdarbības profesionāļi, gan pašvaldību pārstāvji. Rezultātu paziņošana un uzvarētāju apbalvošana paredzēta šā gada novembra sākumā.

Programmas žūrijas komisijā darbosies pārstāvji no "SEB bankas", Jūrmalas pilsētas domes, Mārupes novada domes, Olaines novada pašvaldības, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras, "Attīstības finanšu institūcijas "Altum"", Jūrmalas biznesa inkubatora, Jūrmalas uzņēmēju konsultatīvās padomes, Mārupes novada Uzņēmējdarbības atbalsta konsultatīvās padomes un Olaines novada uzņēmējdarbības atbalsta centra.

Saņemtie pieteikumi tiks atlasīti trijās kārtās, izvērtējot gan to atbilstību programmas kritērijiem, gan biznesa plānu un idejas potenciālu, kā arī dalībnieku prezentācijas un atbildes uz žūrijas jautājumiem.

"SEB bankas" pārstāvis Mārtiņš Panke norādīja, ka šogad programmas ietvaros paredzēts atbalstīt vismaz četrus grantus.

"SEB bankas" valdes loceklis Arnis Škapars norādīja, ka ikviens lielais uzņēmums kādreiz ir sācies kā ideja uzņēmīgu cilvēku galvās. "Tāpat kā daudzām lietām, arī biznesā pats sākums ir visgrūtākais posms, kad nepieciešams atbalsts gan ar padomu, gan ar finansējumu. Tieši tāds ir jaunās grantu programmas "(ie)dvesmas" mērķis - investēt jau šodien, lai nākotnē būtu vairāk lielu un lielisku uzņēmumu, un vairāk eksportspējīgu preču un pakalpojumu," viņš sacīja.

Tāpat Škapars atzīmēja, ka atbilstoši citu pasaules valstu pieredzei lielāks privātā biznesa īpatsvars veicina valsts ekonomikas stabilitāti un nodrošina augstāku labklājības līmeni.

Jūrmalas pilsētas domes priekšsēdētājs Gatis Truksnis (ZZS) sacīja, ka Jūrmalas pilsēta iniciatīvā iesaistījusies, jo uzņēmējdarbības attīstība pilsētā ir priekšnosacījums tās nākotnei. "Grantu konkurss papildinās esošo atbalsta instrumentu klāstu, ko uzņēmējdarbības attīstībai piedāvā Jūrmalas pilsētā, kā arī sekmēs jaunu uzņēmumu veidošanos," viņš teica.

Vienlaikus Truksnis mudināja Jūrmalas pilsētas iedzīvotājus un jaunos uzņēmējus uzdrīkstēties īstenot sen lolotu vai nesen radušos biznesa ideju un līdz ar to piedalīties arī pilsētas ekonomiskās attīstības un labklājības veicināšanā.

Jūrmalas pilsētas domes Attīstības pārvaldes Uzņēmējdarbības atbalsta centra direktore Gundega Ose sacīja, ka Jūrmalas pilsēta grantu programmu saskata kā nākamo soli pēc Jūrmalas biznesa inkubatora izveides. Viņa pauda gandarījumu, ka grantu programmā iesaistījušās arī Jūrmalas biznesa inkubatorā esošās Olaines un Mārupes pašvaldības, kā arī izteica cerību, ka laika gaitā sadarbības partneru loks programmas ietvaros palielināsies.

Mārupes novada domes priekšsēdētājs Mārtiņš Bojārs (LZS) norādīja, ka grantu programma dod iespēju augt ne tikai esošajiem jaunajiem uzņēmumiem, bet var būt arī kā būtisks atspēriens kādai vēl nerealizētai biznesa idejai. "Uzņēmējdarbības vides attīstība ir cieši saistīta ar teritorijas dzīves kvalitātes paaugstināšanos, tādēļ esmu patiesi gandarīts par šādām iniciatīvām un atbalsta programmu īstenošanas iespējām Mārupes novadā," viņš teica.

Savukārt Olaines novada domes priekšsēdētājs Andris Bergs (LSDSP) norādīja, ka Olaines novada pašvaldība ir pozicionējusi sevi kā industriālu un aktīvu novadu, tāpēc pašvaldība cer, ka jaunā iniciatīva kļūs par ikgadēju tradīciju uzņēmējdarbības atbalstam un jaunu biznesa ideju pieteikumu skaits un kvalitāte ar katru gadu tikai pieaugs. "Mēs vēlamies atbalstīt aktīvos jaunos uzņēmējus, kuri par savu biznesa idejas un attīstības vietu ir izraudzījušies mūsu novadu," viņš uzsvēra.


Pēc aktīvu apmēra "SEB banka" ir trešā lielākā banka Latvijā.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!