Foto: AFP/Scanpix

Eiropas komisija un Vācijas konkurences uzraugs saņēmis informāciju par iespējamu konkurenci kropļojošu sadarbību Vācijas automobiļu ražotāju starpā un pārbauda šīs ziņas, atsaucoties uz šo institūciju paziņojumu, vēsta "Bloomberg".

Šonedēļ laikraksts "Der Spiegel" ziņoja, ka lielākie vācu autoražotāji - "Daimler", BMW, "Volksvagen" (VW), kā arī VW piederošie zīmoli "Audi" un "Porsche" -, iespējams, tehnoloģiju ziņā pretlikumīgi sadarbojušies gadu desmitiem ilgi. Uzņēmumi šo informāciju nav komentējuši.

Medijs citēja kādu "Volkswagen" pērnā gada jūlijā radītu dokumentu, kā arī atsaucās uz citiem dokumentiem no "Daimler".

Vācijas konkurences uzraugs piektdien paziņoja, ka pagājušajā gadā pārbaudījis autoražotājus, kad tika īstenota izmeklēšana iespējamā metāla izstrādājumu kartelī. Tiesa gan, iestāde neatklāj, vai tā apsver izmeklēšanas turpināšanu arī attiecībā uz auto tehnoloģijām, norādot, ka nevar komentēt vēl nepabeigtas pārbaudes.

"Der Spiegel" vēstīja, ka 90. gados pieci Vācijas autoražotāji tikās, lai koordinētu aktivitātes, kas attiecas uz tehnoloģijām, izmaksām, piegādātājiem un stratēģiju, kā arī izplūdes gāzu kontroli dīzeļmotoros.

Diskusijās bija iesaistīti vairāk nekā 200 darbinieku 60 darba grupās. Iespējams, viens no sarunu objektiem bija arī tehnoloģijas, kas ir gāzu emisijas skandāla centrā.

Neatļautās vienošanās mērķis bija konkurences mazināšana, tostarp vienojoties par dažādu autodaļu cenām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!