Foto: Publicitātes foto

Konkursa "Radām novadam" komandas iecerējušas tūrisma veicināšanai izmantot kokus – to galotnēs iekārtojot mājas, bet pakājē uzlejot ledu un ļaujot tūristiem izslidoties uz sirds nebēdu. Iespējams, ka pēc tam nogurušie ceļotāji vēlēsies apsēsties uz betona dīvāna. Portāls "Delfi" iepazīstina ar vēl trim jauno uzņēmēju komandām, kas apņēmušās attīstīt dzīvi savā novadā.

Jauniešu biznesa projektu konkursā "Radām novadam" šogad iesaistījušās vairāk nekā 60 komandas, kas vēlas savas idejas realizēt 37 Latvijas novados.

Konkursa mērķis ir dot iespēju apliecināt sevi talantīgiem un uzņēmīgiem Latvijas jauniešiem, izstrādājot un īstenojot dažādus biznesa projektus Latvijas novados.

Par citām komandām, kas plāno attīstīt novadu, uzsākot ražošanu, var lasīt šeit. Par jauniešiem, kuri izvēlējušies attīstīt savu novadu, piedāvājot kā vietējiem, tā viesiem jaunas atpūtas iespējas, var lasīt šeit. Savukārt ar konkursa komandām, kas nākušas klajā ar idejām, kā savā novadā veicināt tūrisma attīstību, var iepazīties šeit.

Konkursu organizē biedrība "Radām novadam" sadarbībā ar portālu "Delfi". Konkurss īstenots "Erasmus+: Jaunatne darbībā" un Izglītības un zinātnes ministrijas Jaunatnes politikas valsts programmas 2017. gadam valsts budžeta finansējuma ietvaros.

Brīvdabas parks Jelgavas novadā slidojošajiem kultūras baudītājiem

Foto: F64

Jauniešu biznesa projektu konkursa "Radām novadam" komanda "SkateForest" Jelgavas novadā plāno izveidot brīvdabas parku, kuru novērtēs gan slidot gribētāji, gan kultūrvēstures cienītāji.

"SkateForest" komanda iecerējusi dabas trasi izveidot kā Latvijas kontūru, sadalot to četros kultūrvēsturiskajos novados. Dodoties trasē, apmeklētāji visā tās garumā varēs aplūkot Latvijas populārāko apskates objektu miniatūras, piemēram, Sv. Pētera baznīcu, Turaidas pili, no māla vai koka veidotu Kuldīgas ķieģeļu tiltu. Neizpaliks arī Latvijā visbiežāk sastopamo savvaļas dzīvnieku un putnu koka figūras. Savukārt ar redzēto sīkāk varēs iepazīties, izlasot komandas veidotos objektu aprakstus populārākajās valodās.

"Īpašu burvību šis parks iegūs ziemas sezonā, kad tas kļūs par ziemas pasaku mežu. Ziemas priekus parkā varēs baudīt trijos veidos – slidojot, slēpojot un dodoties pastaigās. Ne tikai trases forma un apskates objekti, bet arī slidošanas trase mežā padaru šo parku unikālu un īpašu. Slidošana caur mežu ļaus apmeklētājiem vēl nebijušā veidā izbaudīt dabas burvību, turklāt dienas tumšajā laikā trase tiks izgaismota ar krāsainiem gaismas efektiem," skaidro "SkateForest" pārstāve Alīna Tropina.

"SkateForest" dalībniece Tropina neslēpj, ka projekta ideja radusies, strauji tuvojoties Latvijas simtgadei. Šis apstāklis mudinājis trasē izcelt dzimtenes motīvus. Savukārt sportiskos elementus trasē iekļaut dīdījis pašu komandas dalībnieču aktīvais dzīvesveids. "Vēlamies radīt vietu, kur apvienot patīkamo ar veselīgo. Un kāpēc gan to nedarīt slidojot?" vaicā Tropina.

Komandas iecerētajai brīvdabas slidotavai Tropina līdzīgas Latvijā nezina, jo, lai gan vairākos parkos ziemā darbojas distanču slēpošanas trases, slidotāji nereti ir spiesti pulcēties vien ledus hallēs. "Ar šāda veida atpūtas parku mēs vēl vairāk izcelsim Jelgavas novada pozīciju kā Latvijas sirdi, piesaistot gan vietējos, gan ārzemju apmeklētājus," pauž "SkateForest" pārstāve Tropina.

Komanda sagaida, ka interesi par brīvdabas slidotavu izrādīs gan Latvijas ģimenes, gan aktīvās atpūtas piekritēji, kas sportošanu vēlas savienot ar skaistāko valsts vietu iepazīšanu. Trasi novērtēs arī ārzemju tūristi, kuriem nav gana daudz iespēju apceļot visu Latviju. "SkateForest" darbosies arī skolēnu grupu un uzņēmu piesaistei, piedāvājot pasākumus dalībnieku saliedēšanai.

Komanda šobrīd meklē parkam piemērotāko vietu. Tāpat noris biznesa plāna izstrāde, rēķinoties, ka Latvijas ziemās trasei jāstrādā arī tad, ja termometra stabiņš nav noslīdējis zem nulles. "SkateForest" izskata arī potenciālo sadarbību ar citiem uzņēmumiem, kā arī lūko rast iespējas piesaistīt finansējumu.

"Lai arī mūsu projektam būs nepieciešamas apjomīgas investīcijas, šis projekts būtu lieliska dāvana Latvijai un tās iedzīvotājiem valsts simtgadē. Tāpēc mēs piedāvāsim mūs atbalstīt pašvaldībām, kas ir spēcīgas, kā arī spēs palīdzēt sasniegt mērķi," pauž Tropina.

"SkateForest" komandu veido piecas Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) studentes no dažādām Latvijas pilsētām. "Lai arī no Jelgavas novada neesam neviena, tas tikai stimulē mūs iepazīt pavisam citu Latvijas novadu – tā tradīcijas, īpatnības un attīstības potenciālu," teic Tropina.

Priekules novadā ražos lieto betona bruģi un mēbeles

Foto: Shutterstock

Jauniešu biznesa projektu konkursa "Radām novadam" komanda "Amber Coast" Priekules novadā no betona ražos lieto bruģi, sētu stabus, apmales, mēbeles un citus izstrādājumus.

"Amber Coast" pārstāvis Uldis Strēlis stāsta, ka idejas pamatā bijusi doma sākt biznesu ar pēc iespējas mazākiem ieguldījumiem. "Vēlams, lai ieceri varētu īstenot vecāku garāžā. Šobrīd esam apstājušies pie idejas par betona izstrādājumu ražošanu. Betons ir ļoti radošs materiāls, no kā iespējams izgatavot ļoti daudz dažādu lietu. Tomēr tas ir arī materiāls, kas ir daudz smagāks par plastmasu un daudziem metāliem. Tomēr izgatavot, kaut ko no betona ir nesalīdzināmi vieglāk nekā kaut ko metāla vai plastmasas," stāsta Strēlis, atklājot, ka komanda iecerējusi izveidot ražotni, kurā koncentrētos uz ar stikla šķiedru pastiprināta betona izstrādājumiem.

Izstrādājumu saraksts ir garš – betona apdares materiāli, mēbeles, dekoratīvie priekšmeti, santehnika, arhitiktūras formas. Šobrīd "Amber Coast" izstrādā trīsdimensionālus betona flīžu modeļus, kurus jau drīzumā piedāvās pircējiem.

Strēlis vērtē, ka Latvijā ir minimāls šādu produktu piedāvājums. "Internetā atradu tikai divus uzņēmumus, kas piedāvā ko līdzīgu. Jāsaka, ka Latvijā ražotus šķiedru betona izstrādājumus internetā neatradu vispār. Uzskatu, ka tā ir brīva niša Baltijā, tādēļ skatos ļoti pozitīvi uz mūsu iespējām," iespēju ienākt tirgū vērtē "Amber Coast" pārstāvis.

Ar savu piedāvājumu "Amber Coast" cer ieinteresēt pašvaldības, skolas, sabiedriskās organizācijas, arhitektus, interjera dizainerus, ainavu arhitektus, kā arī privātpersonas.

Strēlis prognozē, ka mēneša laikā varētu tikt nodibināts uzņēmums un interesentiem tiks piedāvāti pirmie produkti. "Šobrīd esam ļoti tuvu lūzuma punktam. Ja atradīsim nedaudz līdzekļus, varēsim sākt strauji attīstīties," paredz "Amber Coast pārstāvis.

Kā stāsta Strēlis, Priekules novadā trūkst jaunu uzņēmumu, ideju un cilvēku, kuri būtu gatavi realizēt biznesa ieceres. Nenotiek arīdzan gandrīz nekādi pasākumi uzņēmējdarbības atbalstam. "Uzskatu, ka "Radām novadam" konkurss būs reāla iespēja novadam paspīdēt uz daudzu citu novadu fona bez kādām īpašām aktivitātēm no paša novada puses," lēš Strēlis. Viņš paredz, ka lielais attālums no Rīgas "Amber Coast" varētu nākt par labu, jo līdzās novadam nebūs konkurējošu komandu.

Visi "Amber Coast" komandas biedri ir priekulnieki, kuriem, kā stāsta Strēlis, "palīgā nāk mājas sienas". Komandas kapteinis Uldis Strēlis – ideju autors un komandas dzinējspēks. Guntars Jankus strādā Priekules novada pašvaldībā un palīdz ar rakstisko daļu. Elza Līga Strēle ir kapteiņa māsa, kura šobrīd mācās Latvijas Lauksaimniecības universitātē (LLU) un vēlas gūt reālu pieredzi uzņēmējdarbības uzsākšanā, kas var ļoti palīdzēt vēlākajā karjerā.

"Mums ļoti svarīga ir brīvība un šis konkurss varbūt ir mūsu lielā iespēja sākt ko savu un kļūt neatkarīgiem no citiem darba devējiem. Tas nenozīmē, ka sagaidām vieglu ceļu savā priekšā. Tieši otrādi, mēs paredzam, ka iespējams vēlēsimies, kaut vispār nebūtu sākuši. Tomēr, ceļš uz lieliem mērķiem nekad nav viegls!" dalību konkursā rezumē Strēlis.

Strenču novada kokos top platformas un mājas

Foto: Publicitātes foto

Jauniešu biznesa projektu konkursa "Radām novadam" komanda "TreeHouse Place" Strenču novadā kokos būvēs koka platformas un mājas.

"TreeHouse Place" pārstāvis Matijs Babris stāsta, ka idejas pamatā ir radīt dabai draudzīgas un drošas mājas kokā. Šobrīd komanda koncentrējas uz cilvēku un meistaru apmācību. "TreeHouse Place" jau izveidojusi sadarbību ar "majaskokos.lv" pārstāvi Valdi Valaini, bet Babris spriež, ka tirgū vieta atradīsies arī viņa projektam.

"TreeHouse Place" mērķauditorija ir pašvaldības, kas vēlas attīstīt savu reģionu, kā arī privātā biznesa īpašnieki. Babris stāsta, ka jau šobrīd iesākta sadarbība ar ziemeļvalstu privāto sektoru, izstrādājot tipveida risinājumu ģimenēm ar bērniem, kuriem mežu tuvumā pieder nekustamais īpašums.

Līdz šim "TreeHouse Place" ir radījis četras testa platformas Ķegumā un Rīgā, bet jūlijā Strenčos tika testēta pirmā savienoto ekoloģisko platformu sistēma Latvijā. Komanda jau paspējusi rast finansējumu no vairākiem avotiem - "DNB Bank", ERASMUS+, RTU iniciatīvu fonda un biedrības "Piedzīvojumu gars".

Babris stāsta, ka vietas izvēli platformu būvniecībai nosaka seši faktori, proti, ūdens tuvums, komunikācijas un inženiertīkli, ceļi un sabiedriskais transports, koku ģeometrija, naktsmāju pieejamība, kā arī pašvaldības atsaucība un finansiālais atbalsts.

Komandā "TreeHouse Place" kopumā jau iesaistījušies ap 30 dalībniekiem, kuri pārstāv dažādas nozares. Komandas rindās atrodami gan jaunie arhitekti, gan būvnieki un inženieri, gan mediju un PR komanda, gan grafiskā dizaina komanda, ekonomikas studenti, alpīnisti, arboristi un citi. Komandas valdē ir trīs galvenie organizatori – Andris Leitāns, Santa Grīva un Matijs Babris.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!