Piektdien Rīgā, Maskavas ielā norisinājās daudzfunkcionālā tirdzniecības centra "Akropole" svinīgā laika kapsulas ceremonija. Multifunkcionālā centra būvdarbus plānots pabeigt 2019. gadā.

Pasākumā Rīgas mērs Nils Ušakovs (S) novēlēja veiksmi tirdzniecībā, kā arī mudināja attīstīt nākamo projektu Daugavgrīvā. Savukārt būvkompānijas "Merks" valdes priekšsēdētājs Oskars Ozoliņš uzsvēra, ka svētki būs tikai tad, kad objekts būs pabeigts. "Šāds objekts dos lielu dinamiku šim rajonam," pauda Ozoliņš, piebilstot, ka pienesums būs arī valsts ekonomikai.

Tirdzniecības kompleksā būs pusotrs tūkstotis darbavietu, vismaz 2500 vietu autostāvvieta. Ap centru tiks iestādīti 700 jaunu skujkoku,
lapu koku un krūmu, to skaitā vairāk nekā 400 dižstādu. Daži no kokiem sasniegšot 7-10 metru augstumu.

Projekta ģenerāluzņēmējs ir būvniecības uzņēmums SIA "Merks" un būvniecību plānots pabeigt 2019. gada pavasarī.

Daudzfunkcionālā tirdzniecības centra "Akropole" kopējā platība būs ap 98 tūkstošiem kvadrātmetru, no kuriem aptuveni deviņus tūkstošus kvadrātmetru aizņems biroju telpas. Tirdzniecības centra teritorijā sliesies arī deviņstāvu biroja ēka. "Iespējams, ka tā būs pirmā biroja ēka Latvijā, kas būs blakus tirdzniecības centram," apgalvo Ozoliņš.

Tāpat centrā atradīsies slidotava, kinoteātris, boulinga zāle u.c. "Akropole" būvniecībā tiks investēti 100,2 miljoni eiro.

Tirdzniecības centra pārstāvji sola, ka tiks saglabāti ne tikai divi vēsturiskie Kuzņecova porcelāna rūpnīcas skursteņi, bet arī tirdzniecības centra iekšpusē tiks veidota "vecpilsētas" zona, kurā būs izvietota senā ķieģeļu ēku reprodukcija. Tā atveidošanai tiks izmantoti vismaz 500 tūkstoši ķieģeļu, atzīmē uzņēmuma pārstāvji. Paredzēts, ka pie tirdzniecības centra tiks novietots arī Kuzņecova porcelāna rūpnīcas logo.

Runājot par lielākajiem izaicinājumiem, kas saistīti ar būvniecības darbiem, Ozoliņš piemin tieši satiksmes plūsmas un sabiedriskā transporta organizācijas nodrošināšanu, kā arī izveidi. Kā informē Ozoliņš, tiks būvēta speciāla estakāde no Slāvu tilta uz tirdzniecības centru. Tāpat būs vairākas iebrauktuves no Slāvu ielas un Salaspils ielas. Piebraukšanas izveides vajadzībām tiks renovēta Salaspils iela.

Kā "Merks" partneris piesaistīts Lietuvas uzņēmums "Mitnija" UAB, kurš iepriekš ir veicis "Akropolis" tirdzniecības centru būvdarbus Viļņā, Kauņā un Klaipēdā. "Akropole" ēkas tehnisko projektu ir izstrādājis arhitektu birojs "Sarma & Norde arhitekti", bet projekta tehnisko uzraudzību nodrošina uzņēmums SIA "Būvuzraugi LV".

Jau vēstīts, ka 2015. gada nogalē Rīgas pilsētas būvvalde atļāva sākt daudzfunkcionālā tirdzniecības centra "Akropole" būvniecību.

Sākotnēji kompleksa būvniecību bijušās Rīgas porcelāna rūpnīcas (iepriekš M. S. Kuzņecova porcelāna rūpnīcas) teritorijā Ķengaragā bija plānots sākt 2008. gada beigās, bet atklāšana bija ieplānota līdz 2010. gada beigām. Vēlāk ekonomiskās situācijas dēļ būvniecības termiņi tika mainīti.

"Akropolis Group" ir uzņēmumu grupa, kas pārvalda nekustamā īpašuma attīstītāju un tirdzniecības centru nomas un apsaimniekošanas uzņēmumus Lietuvā, Latvijā, Igaunijā un Bulgārijā. Patlaban "Akropolis Group" pārvaldībā ir "Akropoles" iepirkšanās un izklaides centri Viļņā, Klaipēdā un Šauļos.

Uzņēmumam pieder arī SIA "Delano", kas pārvalda "CanCan Pizza" restorānu ķēdi, "Delano" pašapkalpošanās restorānus, "Caif Café" kafejnīcas un "Apollo" boulinga centru ķēdi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!