Foto: AP/Scanpix

AS "Latgales bekons", kura novietnē atklāts Āfrikas cūku mēris (ĀCM) un tiks likvidēti aptuveni 6000 lopu, pēc Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) slēdziena varētu saņemt valsts kompensāciju, pastāstīja Zemkopības ministrijas (ZM) pārstāve Dagnija Muceniece.

Viņa atzina, ka šī situācija ir smaga un sarežģīta gan uzņēmumam, gan visai cūkkopības nozarei.

Vienlaikus viņa atzīmēja, ka šis nav pirmais gadījums, kad lielā cūku novietnē konstatēts ĀCM, un jau ir iestrādes par kompensācijas piešķiršanu un tās aprēķinu šādos gadījumos.

Kompensācija varētu tik maksāta gan par likvidētajiem dzīvniekiem, gan veiktajiem dezinfekcijas pasākumiem, taču sākotnēji jāsaņem PVD slēdziens par slimības nokļūšanu novietnē un biodrošības pasākumu ievērošanu. Visticamāk, nepieciešamā summa tiks prasīta no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem.

ZM pārstāve vienlaikus uzsvēra, ka visām saimniecībām ļoti liela uzmanība jāpievērš biodrošības pasākumu ievērošanai.

Kā ziņots, "Latgales bekons" novietnē konstatēts ĀCM, tādēļ tiks likvidēts 6000 cūku ganāmpulks. Novietne atrodas Daugavpils novada Višķu pagastā

Pēc "Firmas.lv" datiem, "Latgales bekons" pagājušajā gadā strādāja ar 1,676 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 14% mazāks nekā gadu iepriekš. Savukārt uzņēmuma peļņa samazinājās vairāk nekā četras reizes un bija 74 245 eiro. Uzņēmumā pērn strādājuši 69 darbinieki.

Uzņēmuma vadības ziņojumā teikts, ka šogad uzņēmums plānojis dažādot piedāvāto produktu klāstu, optimizēt vadības procesus, piesaistīt jaunus partnerus un palielināt produkcijas apmēru. Tāpat šogad iecerēta jauna ceha renovācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!