Foto: LETA

Latvijā šogad maijā salīdzinājumā ar attiecīgo laika periodu pērn bija ceturtais straujākais rūpnieciskās ražošanas pieaugums Eiropas Savienībā (ES), liecina trešdien publiskotie ES statistikas pārvaldes "Eurostat" dati, kas apkopoti par 23 ES dalībvalstīm.

Latvijā rūpnieciskās ražošanas izlaide maijā bija par 9,8% lielāka nekā šajā mēnesī 2016.gadā. No ES dalībvalstīm, par kurām ir pieejami dati, lielāks nekā Latvijā rūpnieciskās ražošanas pieaugums bijis Rumānijā (+14,6%), Igaunijā (+12,6%) un Čehijā (+10,7%), bet nedaudz mazāks kā Latvijā kāpums reģistrēts Bulgārijā (+9,6%), Slovēnijā (+9,1%), Zviedrijā (+7,7%) un Lietuvā (+7,3%).

Kopumā rūpnieciskās ražošanas kāpums gada izteiksmē reģistrēts 21 ES dalībvalstī, par kurām ir pieejami dati, bet kritums bijis divās valstīs: Maltā un Apvienotajā Karalistē (abās valstīs -0,7%).

Mēneša izteiksmē rūpniecības produkcijas izlaides pieaugums maijā reģistrēts 18 ES dalībvalstīs, par kurām pieejami dati, bet piecās valstīs fiksēts samazinājums. Lielākais rūpniecības izlaides kāpums salīdzinājumā ar šā gada aprīli reģistrēts Lietuvā (+3,8%), Rumānijā (+3,5%) un Čehijā (+3,3%). Latvijā rūpnieciskās ražošanas apjoms šajā periodā pieauga par 1,7%.

Savukārt kritumu maijā mēneša izteiksmē piedzīvoja rūpniecības izlaide Portugālē (-1%), Maltā (-0,9%), Igaunijā (-0,3%), Grieķijā (-0,2%) un Apvienotajā Karalistē (-0,1%).

Gan ES, gan eirozonas dalībvalstīs kopumā maijā salīdzinājumā ar šo pašu mēnesi 2016.gadā rūpniecības produkcijas izlaide palielinājusies par 4%. Mēneša izteiksmē rūpnieciskā ražošana ES pieaugusi par 1,2%, bet eirozonā - par 1,3%.

Gan mēneša, gan gada izteiksmē dati nav pieejami par Austriju, Beļģiju, Kipru, Luksemburgu un Slovākiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!