Foto: F64

Rīga atzīta par 126. pasaulē dārgāko pilsētu un dzīve Rīgā ir krietni dārgāka nekā abu pārējo Baltijas valstu galvaspilsētās Tallinā un Viļņā, liecina starptautiskās konsultāciju kompānijas "Mercer Human Resource Consulting" publiskotais pētījums, kurā izvērtēts, cik dārgi ārzemju kompāniju darbiniekiem ir dzīvot 209 pasaules pilsētās.

Tallina atzīta par 160. dārgāko pilsētu pasaulē, bet Viļņa reitingā ieņem 167. pozīciju.

Pērn Latvijas galvaspilsēta ieņēma 114. vietu, Igaunijas galvaspilsētā tika atzīta par 150. dārgāko pasaulē, bet dzīve Lietuvas galvaspilsētā tāpat kā šogad bija 167. dārgākā pasaulē.

Pasaulē visdārgākās pilsētas titulu šogad atguvusi Angolas galvaspilsētu Luandu, nobīdot uz otro vietu pērnā gada līderi Honkongu. Uz trešo vietu no piektās vietas pērn pakāpusies Japānas galvaspilsēta Tokija, kurai seko Cīrihe (Šveice), Singapūra (Singapūra), Seula (Dienvidkoreja), Ženēva (Šveice), Šanhaja (Ķīna), Ņujorka (ASV) un Berne (Šveice).

Pekina atzīta par 11. dārgāko pilsētu pasaulē, Maskava ieņem 14. vietu, Londona - 30. vietu, Oslo - 46. vietu, Parīze - 62. vietu, Milāna - 71. vietu, Helsinki - 88. vietu, bet Stokholma - 106. vietu.

Berlīne reitingā ieņem 120. vietu, Stambula - 142. vietu, Kijeva - 163. vietu, Varšava - 180. vietu, Minska - 200. vietu, kurai seko Karači (Pakistānā), Sarajeva (Bosnijā un Hercegovinā), Montereja (Meksikā), Tbilisi (Gruzijā), Blantire (Malāvijā), Vindhuka (Namībijā), Skopje (Maķedonijā) un Biškeka (Kirgizstānā). Pēdējā - 209. vietā - ierindota Tunisijas galvaspilsēta Tunisa.

Pētījumā ir izvērtēta dzīves dārdzība 209 lielpilsētās piecos kontinentos, ņemot vērā vairāk nekā 200 preču un pakalpojumu cenas, tostarp mājokļa īres maksu, kā arī pārtikas produktu, apģērba, sadzīves priekšmetu, transporta un izklaides pasākumu cenas. Veidojot pilsētu dārdzības sarakstu, ņemta vērā dzīves dārdzība Ņujorkā, kas tiek novērtēta ar 100 punktiem.

"Mercer Human Resource Consulting" izveidoto reitingu izmanto daudznacionālas kompānijas, lai aprēķinātu kompensāciju paketes, ko piedāvāt darbiniekiem saistībā ar ilgstošiem ārzemju komandējumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!