Foto: LETA

Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa pirmdien saistībā ar iepriekš Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) iesniegto pieteikumu par likvidējamās AS "Trasta komercbanka" jauno administratoru lēmusi apstiprināt Armandu Rasu, ziņo FKTK.

Jau ziņots, ka FKTK 11. maijā vērsās tiesā ar pieteikumu par iepriekšējā bankas administratora Ilmāra Krūma atcelšanu no bankas administratora pienākumu pildīšanas. FKTK tā rīkojās, jo konstatēja, ka "Trasta komercbankas" administrators neatbilst Kredītiestāžu likuma noteiktajām prasībām un administratora rīcībā saskatīja ļaunprātības. FKTK lūdza tiesu lemt par Armanda Rasas apstiprināšanu "Trasta komercbankas" maksātnespējas procesa administratora amatā.

Kā liecina Valsts ieņēmumu dienesta (VID) informācija, Rasas deklarācija par pērno gadu patlaban datubāzē nav iekļauta.

Savukārt Rasas deklarācija, kas iesniegta, stājoties amatā 2016. gada 1. septembrī, liecina, ka tobrīd viņš bijis Latvijas Jauno juristu asociācija valdes priekšsēdētājs, zvērināts advokāts birojā "Rasa un Ešenvalds", kā arī maksātnespējas administrators SIA “Naftas tirdzniecības nams "Euro TransOil"”, SIA "Sajers", SIA "Norsk Group & Co". Tāpat viņam tobrīd bijis pilnvarojums SIA "Contorno", kur viņam piederējušas 750 kapitāldaļas 1500 eiro vērtībā. Vēl viņš strādājis kā mantiskā ieguldījuma novērtēšanas eksperts, kā arī bijis Latvijas Sertificēto maksātnespējas procesa administratoru asociācijas Normatīvo aktu piemērošanas komisijas priekšsēdētāja vietnieks, Ētikas komisijas priekšsēdētājs un Finanšu jomas normatīvo aktu pilnveides komisija loceklis.

Stājoties amatā, viņš savā deklarācijā norādījis, ka viņam kopīpašumā ir dzīvoklis Alūksnē, zemes un ēkas nekustams īpašums Jaunannas pagastā, kā arī būve Baložos. Tāpat viņa īpašumā tobrīd bijis dzīvoklis Baložos un zemes un ēka Siguldā.

Uz 2016. gada 1. septembri Rasam lietošanā bijušas divas vieglās automašīnas – viena bijusi 2008. izlaides gada “Honda Accord”, bet otra – 2009. izlaides gada “Chrysler Grand Voyager”. Skaidrā naudā viņš tobrīd deklarējis 30 000 eiro uzkrājums, bet bezskaidrās naudas uzkrājumi bija 57 317 eiro. Viņa parādsaistības sasniedza 115 949 eiro.

Jūnija sākumā Valsts policija (VP) aizturēja un par aizdomās turētajiem atzina Krūmu, kā arī maksātnespējas procesa administratorus Māri Sprūdu un Nauri Durevski. Tāpat aizturēts un par aizdomās turēto tika atzīts finansists Jorens Raitums. Tiesa lēma viņus apcietināt, bet jau pāris dienas vēlāk Raitums no apcietinājuma tika atbrīvots. Savukārt pārējie trīs apcietinātie drošības līdzekli pārsūdzēja. Sūdzības Rīgas apgabaltiesa vērtēs 21. jūnijā.

Pagājušajā nedēļā Maksātnespējas administrācija (MNA) atstādināja no amata aizdomās turētos maksātnespējas procesa administratorus.

Raidījums "Nekā Personīga" svētdien ziņoja, ka citā kriminālprocesā iesaitītais uzņēmuma SIA "Peltes īpašumi" īpašumu pārvalda Raitis Rode, kura dzīvesbiedre ir maksātnespējas administratore Sandra Kokare Rode. Viņa līdz šim brīdim bija arī Krūma pilnvarotā persona "Trasta komercbankā".

Raidījums arī vēstīja, ka uz sēdi par Krūma atcelšanu no amata, administrators nevēlējās ierasties, neskatoties uz to, ka tiesa viņam bija piedāvājusi šādu iespēju, organizējot policijas eskortu. Vidzemes priekšpilsētas tiesas tiesnese Ilona Rūķe skaidroja, ka Krūms nodevis tiesai informāciju, ka pats personīgi nevēlas piedalīties.

Nule kā iecelto jauno administratoru Rasu jau februārī šim amatam ieteikusi FKTK. Raidījums gan ziņo, ka pēc šīs nominācijas Rasa noslēdzis vienošanos par sadarbību bankas adminisrēšanā ar savu kolēģi Mārtiņu Bunku un to pašu Rodi Kokari, kas pārvaldījusi banku līdz šim. Uz jautājumu, kādēļ viņa šādu vienošanos parakstījusi un vai par to informējusi Krūmu, Kokare Rode raidījumam atbildi nesniedza, norādot, ka Krūms nav viņu pilnvarojis sniegt trešajām personām informāciju saistībā ar bankas maksātnespējas procesu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!