Foto: Shutterstock
No nākamā gada aprīļa būs aizliegts tirgot alu liela tilpuma plastmasas pudelēs, paredz Saeimā galīgajā lasījumā pieņemtie grozījumi.

Likuma grozījumi, kas bija nodoti otrreizējai caurlūkošanai, paredz, ka alu, raudzētos dzērienus, starpproduktus un pārējos alkoholiskos dzērienus lielajās plastmasas pudelēs, kas saražoti līdz 2017. gada 31. decembrim, būs atļauts realizēt līdz to derīguma termiņa beigām, bet ne ilgāk kā līdz 2018. gada 31. martam.

Saskaņā ar izmaiņām alu, raudzētos un pārējos alkoholiskos dzērienus, kā arī starpproduktus būs aizliegts pārdot plastmasas pudelēs, kuru tilpums pārsniedz puslitru, ja dzēriens ir stiprāks par 5,8 grādiem. Tāpat šos dzērienus nedrīkstēs tirgot plastmasas pudelēs ar tilpumu virs viena litra, ja to stiprums nepārsniedz 5,8 grādus.

Ierobežojumi neattieksies uz stikla, keramikas, koka, metāla vai komplekso iepakojumu, kas sastāv no polimēra vai lamināta maisa, kas iepakots kartona kastē.

Aizliegums neattieksies uz gadījumiem, kad dzērienu tirgos ražošanas vietā vai ražotāja struktūrvienībā. Alus darītavās un to specializētajos veikalos izlejamā alus tirdzniecība būs atļauta arī plastmasas pudelēs.

Saeimas deputātu lēmumu pavadīja plašas diskusijas. Lielākoties deputāti izteica atšķirīgus viedokļus par to, no kura datuma aizliegumam jāstājas spēka. Tāpat pāris deputāti debatēs norādīja, ka pašiem savulaik bijušas problēmas ar alkoholu.

Par likuma grozījumiem balsoja 91 deputāts, savukārt priekšlikumu, ka grozījumi stāsies spēkā jau nākamgad, nevis 2020. gada septembrī, atbalstīja 66 deputāti.

Vēstīts, ka iepriekš Saeima lēma, ka grozījumi stāsies spēkā 2020. gada 1. septembrī.

Valsts prezidents Raimonds Vējonis likumprojektu nosūtīja Saeimai otrreizējai caurlūkošanai, iebilstot par nesamērīgi garu pārejas periodu, kā arī rosinot vispār atteikties no alkoholisko dzērienu fasēšanas plastmasas iepakojumos.

Pēdējo četru gadu laikā reģistrētā alkohola patēriņš bijis robežās no 9,9 līdz 10,2 litriem absolūtā alkohola uz vienu iedzīvotāju, informēja Saeimas Preses dienestā.

Kopš 2009. gada visvairāk patērētais reģistrētā alkohola dzēriens ir alus, teikts likumprojekta anotācijā. Alkohola patēriņš Latvijā joprojām ir viens no augstākajiem Eiropā un pasaulē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!