Foto: LETA
Lai gan vēl pagājušā gada beigās Latvijā nebija apmainīti lati aptuveni 130 miljonu eiro apjomā, Latvijas Banka (LB) lielāko daļu no tiem nolēmusi izslēgt no bilances, svētdien, 28. maijā, vēsta raidījums "LNT Ziņu TOP 10".

Kā ziņo raidījums, LB padome nolēmusi vairs neuzrādīt centrālās bankas bilancē savulaik izlaistos latus 78,1 miljona eiro apmērā ar aprēķinu, ka šādu apjomu, maz ticams, cilvēki vispār nāks apmainīt un būs labi, ja tas tiks izdarīts ar vēl bilancē atlikušajiem latiem 51,8 miljonu eiro apjomā.

"Protams, nekad visi mūsu emitētie lati netiks apmainīti. Tā ir arī kolekcijas nauda, tie paši vienlatnieki, kolekcijas monētas, tur ir nauda, kas ir vienkārši bojāta vai pazudusi un cilvēki to nav atraduši, tur ir nauda, ko ārvalstu tūristi ir aizveduši prom," raidījumam skaidroja LB preses sekretārs Jānis Silakalns.

Pērn lati apmainīti 5,6 miljonu eiro apjomā. Šādiem tempiem saglabājoties, atlikušo latu pietiktu desmit gadiem. Pat ja latu centrālās bankas bilancē pēc tam vairs nebūtu, tas nemaina iepriekš doto solījumu latus apmainīt tik ilgi, cik vien vajadzēs, sola LB. Tas tikai pašai bankai radīs izdevumus un samazinās peļņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!