Foto: AFP/Scanpix
Atkārtoti ievēlētā Irānas prezidenta Hasana Rouhani vadītā valsts potenciāli varētu kļūt par Latvijas uzņēmēju iespēju zemi, domā Latvijas Ārpolitikas Institūta (LĀI) pētniece Sintija Broka.

Viņa uzskata, ka Rouhani nākamo četru gadu ārpolitika ir tendēta uz ekonomiskā sektora atjaunošanu, finanšu tirgus spēcināšanu un investīciju piesaisti. Irānas diversificētā ekonomika, zinātniskā un tehnoloģiju attīstība, tāpat arī augstais izglītības līmenis uzskatāmas par valsts priekšrocībām.

"Šāda, uz āru vērsta un liberāli domājoša Irāna varētu būt ieguvums arī vadošajiem Latvijas uzņēmumiem. Latvija nupat kā ir uzsākusi aktīvu ekonomisko attiecību spēcināšanu ar Apvienotajiem Arābu Emirātiem, caur kuriem mēs iesoļojam šajā jaunajā līdz galam neatklātajā Persijas līča valstu reģionā," LĀI publikācijā norāda Broka.

Pretēji savam konkurentam, konservatīvā bloka pārstāvim Ebrahimam Raisi, Rouhani ir tendēts uz mijiedarbības veicināšanu starp Irānu un pārējo pasauli, uz veselīgu attiecību veidošanu bez ekstrēmisma un vardarbības instrumentu pielietošanas, paplašināt iedzīvotāju individuālās un politiskās brīvības, tostarp nodrošinot dzimumu vienlīdzību, ir pārliecināta pētniece.

Jau ziņots, ka 19. maijā notikušajās Irānas prezidenta vēlēšanās ar 57% pārvaru atkārtoti tika pārvēlēts 68 gadus vecais Rouhani.

Savukārt Eiropas Savienības (ES) un citas lielvaras 2015. gadā panāca vienošanos ar Irānu par tās kodolprogrammas ierobežošanu, un saistībā ar no 2016. gada janvāra ir sākta sankciju mīkstināšana.

Lai gan vienošanās tiek uzskatīta par sākumu attiecību uzlabošanai, progress bijis lēns un saspīlējumu rada Irānas atbalsts Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīmam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!