Foto: Shutterstock

Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācija (OECD) atzinīgi novērtējusi Latvijas veikumu kapitālsabiedrību pārvaldības jomā un iesaka apsvērt iespēju veidot padomes arī mazos un vidējos valsts uzņēmumos, informēja Pārresoru koordinācijas centrā (PKC).

OECD publiskojusi ziņojumu par Latvijas iestāšanās OECD pēcuzraudzības procesa noslēgumu korporatīvās pārvaldības reformu īstenošanā, t.sk. ieviešot OECD sniegtās rekomendācijas valsts kapitālsabiedrību pārvaldības jomā, un atzinīgi novērtējot līdz šim paveikto.

Turpinot 2012.gadā iesākto reformu valsts kapitālsabiedrību pārvaldībā un īstenojot OECD ieteikumus Latvijai, PKC vadība informēja OECD par rekomendāciju ieviešanas progresu, tādējādi pildot valsts uzņemtās saistības un veiksmīgi noslēdzot iestāšanās OECD pēcuzraudzības procesu korporatīvās pārvaldības jautājumos.

Pilnveidojot un uzlabojot tiesisko ietvaru valsts kapitālsabiedrību pārvaldības jomā, Latvija sekmīgi ieviesusi tai sniegtās OECD rekomendācijas - stiprināt profesionālu uzņēmumu pārvaldību un izveidojot padomes 12 lielajās komerciāli orientētajās kapitālsabiedrībās. Latvija arī paaugstinājusi sabiedrībai pieejamās informācijas atklātību, nodrošinot ikgadēja pārskata un informācijas par kapitālsabiedrībām pieejamību vienotā datu bāzē "www.valstskapitals.lv".

Latvija arī stiprinājusi uzņēmumu darbības efektivitāti un mērķtiecību, kapitālsabiedrībām izstrādājot darbības stratēģijas un vērtējot to sasniegšanu, kā arī nodrošinot lielo valsts kapitālsabiedrību gada pārskatu sagatavošanu atbilstoši starptautiskajiem finanšu pārskatu standartiem.

OECD ziņojumā norādīti atsevišķi pārvaldības aspekti, kas vēl pilnveidojami, un procesi, kas jāturpina, piemēram, detalizētāki jāskaidro kritēriji, kuri pieļauj valsts iesaistīšanos komercdarbībā.

Atbilstoši OECD sniegtajiem ieteikumiem Latvijai arī jāizvērtē īstenoto nominācijas procesu un izveidoto padomju darbības pieredze, tai skaitā iespējas pārskatīt padomes veidošanas kritērijus, kas ļautu veidot padomes ne tikai lielajos uzņēmumos, bet arī vidēja un maza izmēra kapitālsabiedrībās. OECD rekomendāciju ieviešanas mērķis ir labvēlīgi ietekmēt Latvijas kapitāla tirgus darbību un attīstību, kā arī investīciju piesaisti un valsts kapitālsabiedrību pārvaldību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!