Foto: AFP/Scanpix

No 2020. gada 1. septembra plānots aizliegums pārdot alkoholu lielajās plastmasas pudelēs. Tas attieksies uz alu, sidru, kā arī alkoholiskajiem kokteiļiem, par to ceturtdien lēma Saeima.

Par grozījumiem balsoja 82 deputāti, savukārt pret balsoja divi deputāti un viens deputāts atturējās. Pret balsoja Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (NA) un deputāte Lolita Čigāne (V), savukārt atturējās deputāts Aleksejs Loskutovs (V).

Kā iepriekš informēja Saeimas preses dienestā, izstrādātie grozījumi paredz, ka alu, raudzētos un pārējos alkoholiskos dzērienus, kā arī starpproduktus no 2020. gada 1. septembra aizliegs pārdot plastmasas pudelēs, kuru tilpums pārsniedz puslitru, ja dzēriens ir stiprāks par 5,8 grādiem.

Tāpat šos dzērienus nedrīkstēs tirgot plastmasas pudelēs ar tilpumu virs viena litra, ja to stiprums nepārsniedz 5,8 grādus.

Ierobežojumi neattieksies uz stikla, keramikas, koka, metāla vai komplekso iepakojumu, kas sastāv no polimēra vai lamināta maisa, kas iepakots kartona kastē.

Aizliegums neattieksies uz gadījumiem, kad dzērienu tirgos ražošanas vietā vai ražotāja struktūrvienībā. Alus darītavās un to specializētajos veikalos izlejamā alus tirdzniecība būs atļauta arī plastmasas pudelēs.

"Es vēlos atgādināt, ka pirmo reizi par priekšlikumu aizliegt divlitrīgās alus pudeles, tādējādi ar šo sērgu tiekot galā, izteicu 2015. gada sākumā un priekšlikumu par to iesniedzu atvērtā likumprojektā 2015. gada oktobrī," sēdē norādīja deputāts Imants Parādnieks (NA). "No brīža, kad nozarei bija zināms, ka šāds process ir uzsākts, būs pagājuši divarpus gadi. Tas ir pietiekošs laiks, lai nozare saprastu un pārorientētos, neieguldītu jaunus resursus divlitrīgo "bamšļu" ražošanā."

Deputāts aicināja aizliegumu sākt piemērot no šī gada septembra, kā arī atgriezt likumprojektu komisijai, tomēr deputātu vairākums priekšlikumu neatbalstīja.


Kā liecina Veselības ministrijas (VM) apkopotā statistika, kopš 2010. gada reģistrētā absolūtā alkohola patēriņš Latvijā ar katru gadu nedaudz palielinās. Tāpat VM pārstāvji norādījuši, ka 2015. gadā absolūtā alkohola patēriņš uz vienu iedzīvotāju vecumā virs 15 gadiem bija 10,8 litri.

Kopš 2009. gada visvairāk patērētais reģistrētā alkohola dzēriens ir alus, norādīts grozījumu anotācijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!