Foto: AFP/Scanpix

Lai gan tādu zīmolu kā "Google", "Nike" un "Rolex" nosaukumi šķiet pierasti un pašsaprotami, ceļš pie pazīstamajiem vārdiem nav bijis viegls un bieži vien izrādījies misēkļu pilns. Portāls "Business Insider" apkopojis stāstus par vairāku populāro zīmolu nosaukumu izcelsmi.

Iespējams, ka sēdi pie IKEA iegādāta galda. Varbūt "Google" meklē labu grāmatu vasaras atvaļinājumam un nokļūsti "Amazon" interneta veikalā. Varbūt savos "Adidas" apavos vēlāk plāno iestiprināties restorānā "McDonald's", uzdzerot "Pepsi", un pirms došanās mājup iepirkties apģērbu veikalā "Zara". Izrādās, ka aiz katra no šiem zīmoliem slēpjas stāsts par to, kā dibinātāji nonākuši pie tik atpazīstamā nosaukuma:

‘Pepsi’ – medicīnisks apzīmējums gremošanas traucējumiem

Foto: Reuters/Scanpix

Dzēriena "Pepsi" izgudrotājs Kalebs Deiviss Bredhams vēlējās kļūt par ārstu, taču ģimenes apstākļu dēļ viņš medicīnas studijas nomainīja pret farmāciju, liecina uzņēmuma mājaslapā pieejamā informācija.

Sākotnēji cukura, ūdens, karameļu, citronu eļļas un muskatrieksta mistrojums ieguva nosaukumu "Breda dzēriens" ("Brad's Drink"). Taču pēc trim gadiem Bredhems nosaukumu izvēlējās mainīt, jo uzskatīja, ka dzēriens uzlabo gremošanu. "Pepsi-Cola" nosaukums ir atvasināts no vārda dispepsija – medicīniska termina gremošanas traucējumiem.

Drukas kļūda palīdz radīt ‘Google’

Foto: Reuters/Scanpix

"Google" nosaukums 1997. gadā radās Stenfordas universitātē, kur uzņēmuma dibinātājs Lerijs Peidžs ar studiju biedriem meklēja trāpīgus nosaukumus interneta meklētājam, kurš spētu darboties ar lielu apjomu skaitļu.

Viens no izskanējušajiem ieteikumiem bija "gugols" ("googol") – skaitlis ar 100 nullēm. Taču kāds no studentiem vārdu pierakstīja nepareizi, radot tik pazīstamo nosaukumu "Google".

Satikšanās ar brāļiem iedvesmo ‘McDonald’s’ impēriju

Foto: AFP/Scanpix

"McDonald's" impērijas dibinātājs Rejs Kroks bija piena kokteiļu putojamo iekārtu tirgonis. Tikmēr brāļi Diks un Maks Makdonaldi Kalifornijas pilsētā Sanbernardino strādāja nelielā burgeru restorānā.

Kad trijotne satikās, brāļi iegādājās vairākus kokteiļu putotājus, savukārt Kroks kļuva par Makdonaldu aģentu un viscaur ASV atvēra ēstuves franšīzes. Pēc vairākiem gadiem Kroks iegādājās tiesības izmantot nosaukumu "McDonald's".

‘Adidas’ nosaukts dibinātāja vārdā; ‘Nike’ – uzvaras dievietes

Foto: Reuters/Scanpix

Lai gan sporta apģērbu ražotāja "Adidas" nosaukumu pieņemts uzskatīt par akronīmu frāzei "All Day I Dream About Soccer" (visu dienu es domāju par futbolu), zīmola vārds ir tā radītāja Adolfa Daslera iniciāļu salikums.

Pēc atgriešanās no dienēšanas Pirmajā pasaules karā, Daslers pievērsās sporta apavu ražošanai. "Adidas" ir kombinācija no Daslera iesaukas "Adi" un viņa uzvārda pirmajiem trim burtiem.

Savukārt "Nike" nosaukumu ieguvis no Nīkes – uzvaras dievietes grieķu mitoloģijā.

Džins ausī iečukst ‘Rolex’

Foto: Reuters/Scanpix

Pulksteņu zīmola "Rolex" dibinātājs Hans Vilsdorfs vēlējās radīt vārdu, ko varētu izrunāt itin visās pasaules valodās. Vilsdorfs mēģināja kombinēt alfabēta burtus dažādos salikumos, nonākot pie simtiem versiju. Taču neviena no tām Vilsdorfam nešķita īstā.

Kādu rītu pa Londonu braucot omnibusā, pasaku tēls džins Vilsdorfa ausī iečukstējis vārdu "rolex", teikts uzņēmuma mājaslapā.

No ‘Grieķis Zorba’ par ‘Zara’

Foto: Reuters/Scanpix

Apģērbu veikala "Zara" dibinātājs Amansio Ortega uzņēmumu vispirms nosauca par "Zorba", iedvesmojoties no 1964. gada filmas "Grieķis Zorba". Taču drīz vien pie Ortegas Spānijas pilsētā Lakorunjā ieradies divus kvartālus attāla bāra īpašnieks, kurš savai iestādei bija izvēlējies tieši tādu pašu nosaukumu.

Ortega piekrita mainīt uzņēmuma nosaukumu, taču jau bija izveidojis izkārtnes "Zorba" burtus. Nedaudz paspēlējoties ar burtu secību, Ortega nonāca pie versijas "Zara".

IKEA nav zviedru vārds

Foto: Reuters/Scanpix

Lai gan varētu šķist, ka mēbeļu milzis IKEA nosaukts kādā zviedru valodas vārdā, uzņēmums ir četru dažādu vārdu kombinācija.

Proti, pirmie divi burti ir uzņēmuma dibinātāja Ingvara Kamprada iniciāļi. Savukārt pēdējie divi ir pirmie burti no fermas un ciemata Zviedrijas dienvidos, kur Ingvards uzauga – Elmtaridas un Agunaridas.

‘Amazon’ nosaukts pasaules lielākās upes vārdā

Foto: Reuters/Scanpix

1995. gadā dibinātā interneta veikala "Amazon" radītājs Džefs Bezoss sākotnēji savu tiešsaistes grāmatu veikalu vēlējās saukt par "Cadabra". Taču uzņēmuma advokāts pārliecināja Bezosu, ka nosaukums pārāk līdzinās vārdam "cadaver" (līķis).

Tāpat Bezoss iemīļoja arī vārdu "Relentless" (neatlaidīgs). Tāpēc apmeklējot mājaslapu "relentless.com", lietotāji tiek pāradresēti uz "Amazon" mājaslapu.

Visbeidzot Bezoss palika pie vārda "Amazon" – pasaulē lielākās upes Amazones. Arī kompānijas pirmajā logo bija iemeistarots upes attēls.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!