Foto: PantherMedia/Scanpix

Rīgas dome likumīgi drīkst dibināt kapitālsabiedrības, tai skaitā aptiekas, ja pašreizējais tirgus nespēj nodrošināt sabiedrības intereses vai tas ir stratēģiski svarīgi pašvaldības attīstībai, pauda Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) pārstāve Laura Jansone.

Spēkā esošais normatīvais regulējums neaizliedz pašvaldībām dibināt kapitālsabiedrības, tajā skaitā aptiekas. Tomēr dibināt kapitālsabiedrību vai iegūt līdzdalību esošā kapitālsabiedrībā pašvaldība var tikai tad, ja īstenojas viens no Valsts pārvaldes iekārtas likuma 88. panta pirmajā daļā ietvertiem nosacījumiem.

Minētā panta pirmā daļa paredz, ka pašvaldības kapitālsabiedrības drīkst dibināt, ja tādā veidā tiek novērsta tirgus nepilnība - situācija, kad tirgus nav spējīgs nodrošināt sabiedrības interešu īstenošanu attiecīgajā jomā. Tāpat tas ir atļauts, ja kapitālsabiedrības darbības rezultātā tiek radītas preces vai pakalpojumi, kas ir stratēģiski svarīgi valsts vai pašvaldības administratīvās teritorijas attīstībai vai valsts drošībai. Likums arī nosaka, ka pašvaldības kapitālsabiedrības drīkst dibināt, ja tiek pārvaldīti tādi īpašumi, kas ir stratēģiski svarīgi valsts vai pašvaldības administratīvās teritorijas attīstībai vai valsts drošībai.

VARAM norāda, ka pašvaldībai pirms kapitālsabiedrības dibināšanas jāveic paredzētās rīcības izvērtējums, ietverot arī ekonomisko izvērtējumu, lai pamatotu, ka citādā veidā nav iespējams efektīvi sasniegt Valsts pārvaldes iekārtas likuma 88. panta pirmajā daļā noteiktos mērķus. Veicot izvērtējumu, publiska persona konsultējas ar kompetentajām institūcijām konkurences aizsardzības jomā un komersantus pārstāvošām biedrībām vai nodibinājumiem, kā arī ievēro komercdarbības atbalsta kontroles jomu regulējošu normatīvo aktu prasības.

Ņemot vērā minēto, Rīgas domei municipālo aptieku dibināšanu būtu jāpamato un rūpīgi jāizvērtē, kā arī sava rīcība jāsaskaņo ar kompetentām institūcijām, lai izslēgtu tirgus kropļošanu vai brīvās konkurences ierobežošanu.

Jau ziņots, ka partijas "Saskaņa" un "Gods kalpot Rīgai" savā priekšvēlēšanu programmā solījusi izveidot municipālās aptiekas pie pašvaldības ārstniecības iestādēm - tajās medikamenti būšot iegādājami ar minimālu uzcenojumu.

Savukārt Konkurences padomes loceklis Jānis Račko pauda, ka partiju vēlēšanu programmā iekļautā iecere par municipālu aptieku veidošanu ir populistisks solījums.

Viņš norādīja, ka KP kategoriski iebilst pret šādu populistisku solījumu paušanu un īstenošanu, skaidrojot, ka Ministru kabineta (MK) noteikumi "Aptieku un aptieku filiāļu izvietojuma kritēriji" paredz izņēmuma gadījumus, kad pašvaldība var iesaistīties zāļu mazumtirdzniecības tirgū. Tas ir tikai tādos gadījumos, kad komersanti neveido teritoriālo nosegumu farmaceitisko pakalpojumu nodrošināšanai.

Tomēr šāda problēmsituācija nebūtu attiecināma uz Rīgu, kurā patlaban ir apmēram 300 aptiekas. Tas ir gana ievērojams skaitlis, un tādējādi patērētājiem ir nodrošināta gan iespēja iegādāties nepieciešamos medikamentus, gan izvēlēties komersantu jeb aptieku, kur šo iegādi veikt, uzsvēra Račko.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!