Skolas gaitas jau ir beigušās, un tūkstošiem audzēkņu visā Latvijā ir ar bakalaura vai maģistra grāda diplomu kabatā. Izlaidumi noritējuši jaukās svinībās, bet – ko darīt tagad?

Visi parasti iestājas augstskolās ar domu: kad pabeigšu skolu un dabūšu diplomu, tad varēšu strādāt interesantā, labi apmaksātā darbā, nebūs jāraizējas par kredītu nomaksu un varēs dibināt ģimeni, bet... nekā tamlīdzīga. Lielākā daļa jauniešu šobrīd ar visiem saviem diplomiem netiek nevienā darba vietā, jo to vienkārši nav; ir liela studentu daļa, kuriem vēl ir jānomaksā kredīts par mācībām, jo augstskolas izglītību neviens par baltu veli taču nedod.

Tā nu šis ir izrādījies viens liels strupceļš, kura galā gaisma vēl nav redzama. Paskatoties sludinājumu lapā, piemēram, ss.lv redzams, ka pēdējo piecu dienu laikā ievietoti 2223 sludinājumi par to, ka meklē darbu, bet vakances par šo pašu laika sprīdi ir tikai 505. Savukārt interneta vietnē reklama.lv ir pretēja situācija, jo darbu meklē 2598 cilvēki, taču vakances sniedzas līdz pat 3191 sludinājumam. Tad ko tas nozīmē? Vai darba piedāvājumi ir tik slikti un zemu apmaksāti, ka cilvēki izvēlas labāk vispār nestrādāt vai braukt uz ārzemēm?

Pie manis vērsās pāris man pazīstami jaunieši, kuri beiguši savus maģistrus, un ieteica uzrakstīt šo blogu, jo nezina, kur tālāk iet un ko darīt. Tad nu varbūt vēlētos atsaukties uz cilvēkiem, kuri zina vietas vai vietnes internetā, kur ir iespēja griezties pēc palīdzības ar darba meklējumiem, vai varbūt ir cilvēki, kuriem vajag augsti kvalificētus darbiniekus - tad jūs savos komentāros šo informāciju varētu sniegt.

Mums visiem kopā ir jāmēģina palīdzēt jaunajiem censoņiem atrast darbus, jo valdībai šī lieta īsti neinteresē. Un lai nebūtu tā, ka visi studenti aizbrauc lasīt zemenes uz Somiju vai ar maģistra grādu strādā par apkopējiem Anglijā, tad varbūt varam visi kopā sniegt palīdzību viens otram ar idejām, ko darīt tālāk. Ja kādam no jums ir vajadzīga palīdzība, tad ar to jūs droši varat rakstīt un jautāt, un gan jau visi kopā spēsim kaut ko izdomāt!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!