Foto: Publicitātes foto
Lai gan Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) biznesa inkubatori darbojas tikai nedaudz vairāk kā pusgadu, vairākos reģionos jau ir sasniegti un pārsniegti 2017. gada plānotie rezultāti. Jaunie komersanti reģionos ir patiesi aktīvi – kopš gada sākuma iesniegti 140 pieteikumi pirmsinkubācijai un 144 – inkubācijai.

Pašlaik LIAA biznesa inkubatoros uzņemti 57 dalībnieki inkubācijā un 115 – pirmsinkubācijā. Līderis ir Valmieras biznesa inkubators – tur pašlaik darbojas 34 dalībnieki, no kuriem 7 iziet inkubācijas posmu. Pārstāvētās nozares ir patiešām dažādas – sākot no pārtikas un dažādu aksesuāru ražošanas, beidzot ar kokapstrādi un IT pakalpojumiem.

Katru biznesa inkubatoru vada profesionāla komanda, kas biznesa vidē darbojas jau desmitiem gadu, – starp viņiem ir gan jau pieredzējuši uzņēmēji, inkubatoru vadītāji un biznesa konsultanti, gan arī izglītības speciālisti. Papildus dažādām apmācībām un konsultācijām uzņēmējdarbības jautājumos biznesa inkubatori rīko arī dažādus pasākumus, iedrošinot jaunos un topošos uzņēmējus, kā arī informējot par jaunumiem uzņēmējdarbībā. Kā atzīst biznesa inkubatoru vadītāji, reģionos biznesa ideju autoriem nepieciešama lielāka uzdrošināšanās un iniciatīva, tomēr arī tur ir iespējams veiksmīgi attīstīt biznesu un radīt produktus, kas pieprasīti ne vien Latvijā, bet arī eksporta tirgos.

No inkubatorā uzņemtajiem dalībniekiem vairāki jau ir atspērušies un veiksmīgi sper pirmos soļus uzņēmējdarbībā. Piemēram, Talsu biznesa inkubatora dalībnieks - SUP dēļu nomas punkts "SPURA" Rojā jau ar nepacietību gaida vasaru, lai varētu uzsākt darbu, bet līklīniju koka grīdas segumu ražotājs SIA "Latsketch" jau drīzumā uzsāks sava produkta ražošanu. Nesnauž arī jaunie uzņēmēji Latgalē – kokapstrādes ražotne "Gravtex", kas izgatavo dekoratīvos koka sienu un žogu paneļus, nesen kā saņēmusi LIAA Eksporta un inovāciju balvu kategorijā "Industriālais dizains", kā arī veiksmīgi piedalījusies vairākās ārvalstu izstādēs, piemēram, Lielbritānijas vadošajā kokapstrādes izstādē "Timber Expo" Birmingemā. Mūsdienu tehnoloģiju piedāvātās iespējas ļāvušas dažiem biznesa inkubatoru dalībniekiem kļūt pamanāmiem un novērtētiem arī interneta vidē - koka rokas pulksteņu ražotāja "OviWatch" veidotais video par to, kā no cēlkoka gabala var uztaisīt rokas pulksteni, Facebook video kanālā Unilad Tech skatīts jau vairāk kā 682 000 reižu.

Arī LIAA direktors Andris Ozols uzsver, ka Latvijas nākotne ir inovatīva, eksportspējīga uzņēmējdarbība, kas spēj nodrošināt iedzīvotājiem nepieciešamās darbavietas visā valstī, stabilu labklājību un drošību par nākotni: „Lai šī nākotne pienāktu iespējami drīzāk, svarīga ir palīdzība ne tikai jaunas uzņēmējdarbības sākšanai, bet arī jau esošās attīstīšanai. Tāpēc LIAA biznesa inkubatoros nodrošina visplašākās iespējas gan attīstīt savu ideju, gan iegūt vērtīgas praktiskas konsultācijas."

Radošas biznesa idejas virmo arī galvaspilsētā - Rīgā jau vairākus mēnešus darbojas LIAA Radošo industriju inkubators, kurā viena no populārākajām klientu pārstāvētajām nozarēm ir modes dizains. Vairāki pieteikumi ir arī no aksesuāru ražotājiem un dažādu pakalpojumu sniedzējiem – lai gan pirmajā brīdī tas nešķiet kā pats par sevi saprotams radošo industriju produkts, taču, piemēram, viens no inkubatora dalībniekiem ir kompānija, kas nodarbojas ar mūzikas menedžmentu. Pašlaik radošo industriju inkubatorā noslēgti 9 inkubācijas, kā arī 7 pirmsinkubācijas līgumi.

LIAA Radošo industriju inkubatorā turpina darboties jau pasaules elpu sajutuši mākslinieki – viņu vidū arī modes dizainere un stiliste Baiba Ladiga, kuras radītais zīmols šī gada martā prezentēja savu jaunāko tērpu kolekciju potenciālajiem iepircējiem izstādē "Claska Hotel Tokyo" Tokijā, Japānā. Savukārt uzņēmums "Grafomap", kas ražo unikāla dizaina karšu plakātus, atgādinot cilvēkiem par vietām, kur viņi bijuši, kopš darbības sākuma 2016. gada pavasarī turpinājis veiksmīgi attīstīties ASV tirgū. Pieaudzis arī uzņēmuma pārdošanas apjoms un jaunu produktu piedāvājums klientiem. Savukārt Nīderlandi, kur bieži līst un riteņbraukšana ir lielā cieņā, iekarojis zīmols "RAIN:IS". Nīderlandieši īpaši novērtējuši zīmola dizaina ideju T-krekliem un džemperiem ar ūdensnecaurlaidīgu aizmugures daļu, ļaujot palikt sausiem uz slapjiem velosipēda sēdekļiem lietus laikā.

Lai veicinātu auglīgu un inovatīvu jauno komersantu attīstību, LIAA 2016. gada 1.septembrī izveidoja 15 biznesa inkubatorus - LIAA reģionālās filiāles visā Latvijā: nacionālas nozīmes centros – Rīgā, Jūrmalā, Liepājā, Ventspilī, Jelgavā, Jēkabpilī, Valmierā, Rēzeknē un Daugavpilī; reģionālas nozīmes centros – Kuldīgā, Talsos, Bauskā, Siguldā, Ogrē un Madonā.

Kā pieteikt ideju LIAA biznesa inkubatorā?

Lai pieteiktos inkubācijai vai pirmsinkubācijai, klients aizpilda pieteikuma anketu, kuru izskata inkubators. Ar pieteikumu aizpildīšanas, noformēšanas un iesniegšanas kārtību iespējams iepazīties biznesa inkubatoru mājaslapā. Ja pieteikums aizpildīts veiksmīgi, tad inkubators rīko tikšanos ar klientu, lai noskaidrotu, kura fāze ir piemērotāka biznesa idejai - pirmsinkubācijas vai inkubācijas.

Kas ir pirmsinkubācija un inkubācija?

Pirmsinkubācijas periods ilgst 6 mēnešus, bez maksas apgūstot dažādas biznesa prasmes, izstrādājot biznesa idejas sākotnējo novērtējumu, kā arī izmantojot uzņēmējdarbībai nepieciešamo darba vidi. Pirmsinkubācijas laikā nav obligāti jābūt reģistrētam uzņēmumam – šajā posmā atbalsta arī fiziskas personas ar uzsāktām biznesa idejām.

Inkubācijas posms komersantiem ar skaidri definētu ideju un jau izveidotu uzņēmumu var ilgt līdz pat 4 gadiem, līdz uzņēmums sasniedzis inkubācijas mērķus. Pretendentiem biznesa inkubatorā iespējams saņemt atbalstu un nepieciešamo darba vidi uzņēmējdarbības uzsākšanai un attīstībai, konsultācijas, apmācības un pasākumus par uzņēmējdarbības jautājumiem, mentoru atbalstu, papildu pakalpojumus un grantu ar līdzfinansējumu.

Informācija par pieteikšanās kārtību inkubatorā un cita informācija pieejama LIAA mājas lapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!