Foto: LETA
Pēc Āfrikas cūku mēra (ĀCM) konstatēšanas SIA "Ancers" apsaimniekotajās fermās "Rukas" un "Bunčos" daudzi mājas cūku komercnovietņu īpašnieki pārskatījuši biodrošību, sacīja Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) Veterinārās uzraudzības departamenta direktore Kristīne Lamberga.

Viņa sacīja, ka cūkkopības saimniecībās izpratne par biodrošības prasību ievērošanas nozīmi ik gadu aug, kas saistīts ar informāciju publiskajā telpā, kā arī PVD darbu. "Šā gada ĀCM uzliesmojumi "Ancera" lielajās fermās lika daudziem komercnovietņu īpašniekiem ļoti radikāli vēlreiz pārdomāt savu ieviesto biodrošību," teica Lamberga.

Vienlaikus viņa piebilda, ka diezgan liela daļa saimniecību ir investējušas biodrošībā papildu jau iepriekš veiktajām investīcijām. "Saimniecībās, ko mēs nosacīti saucam par lielajām saimniecībām un kurās mīt sākot no 1000 un vairāk cūkām pēdējā gada laikā, it sevišķi pēc ĀCM uzliesmojuma "Ancers" fermās, ir paaugstinājusies izpratne par biodrošību. Šie cilvēki iegulda naudu biodrošībā, raksta projektus, lai pieteiktos Eiropas Savienības fondu finansējumam biodrošības pasākumu ieviešanā. Vairums par šo naudu ir izveidojuši žogus apkārt fermām, jo tas arī ir diezgan svarīgs buferis," teica Lamberga.

Viņa sacīja, ka PVD joprojām apmeklē katru cūku novietni, neatkarīgi no cūku skaita tajā. Joprojām ir tādas, kurās izpratne par ĀCM ir zema. "Brīžam sastopamies ar apbrīnojamiem viedokļiem pat no saimniekiem, kas tur vairākus desmitus cūku, kuri netic, ka Latvijā ir ĀCM. Līdz ar to mēs nevaram gaidīt, ka viņi ievēros biodrošību. Viņi nesaprot, ka no kaut kā vispār ir jābaidās. Saimniekiem ir ļoti atšķirīga pieeja. Arī komercfermās ir tādi, kas domā, ka ir pasargāti no ĀCM," sacīja Lamberga, vēlreiz uzsverot, ka no ĀCM nav pasargāta neviena cūkkopības saimniecība un vīruss var piemeklēt jebkuru saimniecību, kura neievēro biodrošības prasības.

Jau ziņots, ka ĀCM šogad 13. janvārī skāra "Ancers" fermu "Rukas" Krimuldas novadā, kur nedēļas laikā likvidētas 5023 cūkas. Savukārt 7. februārī sērga uzliesmoja otrajā fermā Salaspils novada "Bunčos", kur likvidēts vairāk nekā 8500 cūku liels ganāmpulks.

Līdz šim mežacūku populācijā ĀCM šogad konstatēts 53 novadu 105 pagastos.

ĀCM Latvijā pirmoreiz tika reģistrēts 2014.gada jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas. Tā ir ļoti bīstama saslimšana, un mājas cūku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!