Foto: Reuters/Scanpix
Grieķija strauji un veiksmīgi īstenojusi smagas reformas, un tagad potenciālo kreditoru atbildība ir to novērtēt, otrdien uzrunā Eiropas Parlamentā (EP) norādīja Eiropas ekonomikas, finanšu un nodokļu komisārs Pjērs Moskoviči.

"Grieķija ir pierādījusi, ka tā spēj tikt galā ar saviem uzdevumiem. Izaugsme ir sasniegta ātrāk nekā tas tika gaidīts. Vienīgi bezdarba jautājumi joprojām ir svarīga problēma," bijušais Francijas finanšu ministrs norādīja, uzrunājot EP deputātus.

Moskoviči skaidroja, ka patlaban reformas stagnē, jo no Eiropas Savienības institūciju puses kavējas sarunu vešana. "Visiem Grieķijas partneriem, potenciālajiem investoriem jādara viss iespējamais, lai nodrošinātu progresu. Tas, kas noticis pēdējo 18 mēnešu laikā, ir jāturpina," viņš aicināja.

"Mēs ticam, ka pēc visa, kas ir noticis, Grieķijas ekononomika, kas ir fleksibla, spēs atvērt jaunu lapaspusi. Vienošanos jānoslēdz pēc iespējas ātrāk, jo budžeta mērķi ir sasniegti, tāpat sasniegts budžeta pārpalikums, kam gan vēl jāaug līdz noteiktajiem 3 %. Šis rezultāts nenāk no zila gaisa, tās ir tiešas sekas pasākumiem, kuri īstenoti jau 2015. gadā," komisārs uzsvēra valsts panākumus ekonomikas reformēšanā.

"Kurā valstī vēl izdevies panākt tādu bužeta līdzsvarošanu? To nevar ignorēt!" EP plenārsēžu zālē paziņoja Moskoviči.

Līdzās citiem Grieķijas sasniegumiem viņš norādīja uz tās spējām uzlabot valsts ieņēmumus, vienlaikus samazinot slikto kredītu apjomu, un jaunizveidoto privatizācijas un uz investīciju fondu ar to uzmanošo pārraudzības padomi, kas sekmīgi īsteno darbu ar privatizācijas projektiem.

Patlaban svarīgākie risināmie jautājumi esot Eiropas sociālā modeļa ieviešana un konkurētspējīgāka, atvērtāka enerģētikas tirgus radīšana, par ko jau tiekot vestas sarunas. "Visi šie pasākumi racionalizē Grieķijas izdevumus un esam apmierināti par to, kas ir paveikts līdz šim," viņš norādīja.

Otrdien Eiropas Parlamentā tika iztaujāti Eiropadomes un EK pārstāvji sakarā ar otro pārskatu par Grieķijas ekonomiskajiem uzlabojumiem.

Jau iepriekš EP februāra sesijā Eiropas Komitejas (EK) viceprezidents un priekšsēdētāja vietnieks eiro un sociālā dialoga jautājumos Valdis Dombrovskis, kurš no EK puses vada augsta līmeņa grupu darbam ar Grieķiju, atklāja, ka Grieķijas ekonomiskie rādītāji uzrāda vairākas pozitīvas tendences, un šogad sagaidāma vērienīga tās ekonomikas uzlabošanās.

Viņš atklāja, ka Grieķijai izdevies palielināt iekšzemes kopprodukta pieauguma (IKP) prognozes līdz 2,7 % un uzlabojusies strukturālo reformu īstenošana, bet Dombrovskis pilnībā apmierināts ar sasniegto, jo jau pieņemto lēmumu īstenošana Grieķijā esot tās "ahileja papēdis". Tomēr dažādas Grieķijas iestādes īstenojušas kopumā aptuveni 200 dažādus EK ieteiktos pasākumus banku pārraudzības, enerģētikas un citās jomās.

Tāpat februārī Dombrovska ziņojumam sekojošajās debatēs tika minēts Grieķijas parādsaistības šobrīd sasniedzot 180 % no tās IKP, kas vēl janvāra beigās Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) ikgadējā ziņojumā tas tika nodēvēts par "sprādzienbīstamu".

Pozitīvu Grieķijas aizdevuma programmas pārskata drīzu noslēgumu vēl pagājušajā nedēļā prognozēja arī Grieķijas premjers Aleksis Ciprs. Tas savukārt nozīmē potenciāli drīzu vienošanos ar starptautiskajiem aizdevējiem par jaunu aizdevumu programmu, kurā pēc Cipra vārdiem SVF gan nebūšot.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!