Foto: F64

Nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) maksājumu apjoms iedzīvotājiem ir "jāiesaldē" 2013. gada līmenī līdz brīdim, kamēr tiek izstrādāta jauna nodokļa aprēķina metodika, uzskata partijas "Vienotība" valde.

Partijas preses sekretāre Laila Timrota portālu "Delfi" informēja, ka partijas ieskatā šī brīža NĪN maksājumi lielai daļai iedzīvotāju ir nesamērīgi liels slogs. Nodoklis par mājokli nedrīkst kļūt par maksājumu, kas dzen izmisumā lielāko daļu sabiedrības, uzsver partija.

"NĪN maksājumu apjoms iedzīvotājiem ir "jāiesaldē" 2013. gada līmenī līdz brīdim, kamēr tiek izstrādāta un ieviesta jauna, līdzsvarota un samērīga NĪN aprēķina metodika, nepieļaujot turpmāku NĪN pieaugumu," norāda "Vienotība".

Neizpratni un neapmierinātību sabiedrībā rada arī necaurskatāmā nodokļa aprēķina formula un vienotas atlaižu piemērošanas politikas trūkums, atzīst "Vienotība", aicinot Finanšu ministriju meklēt risinājumus, lai pilnveidotu NĪN aprēķināšanas metodiku, padarot nodokļa maksājumus samērīgus un atbilstošus īpašumu reālajai vērtībai un iedzīvotāju maksātspējai.

Jau ziņots, ka pašlaik aktualizējušās diskusijas par NĪN pieaugumu. Finanšu ministrijas darba grupā izskatīti vairāki varianti, kā ierobežot NĪN pieaugumu saistībā ar kadastrālo vērtību strauju pieaugumu, taču konkrēta vienošanās nav panākta.

Tāpat vēstīts, ka portālā "Manabalss.lv" 13 000 Latvijas iedzīvotāju parakstījuši iniciatīvu "Par nekustamā īpašuma atcelšanu vienīgajam īpašumam", taču politiķi un ierēdņi pašvaldībās un valsts institūcijās to nav ņēmuši vērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!