Foto: LETA
Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) inspektori šonedēļ konstatējuši 24 no Āfrikas cūku mēra (ĀCM) nobeigušās mežacūkas, turklāt sērga pirmoreiz skārusi trīs pagastus, informēja dienestā.

Priekuļu novada Priekuļu pagastā pirmo reizi uzietas trīs beigtas meža cūkas. Tāpat sērga pirmoreiz skārusi arī Vecumnieku novada Valles pagastu un Viesītes novada Rites pagastu, kur atrasts pa vienam beigtam dzīvniekam.

Visos trīs novados ĀCM konstatēts jau iepriekš - Priekuļu novadā ĀCM iepriekš tika konstatēts Mārsnēnu un Veselavas pagastos, Vecumnieku novadā - Bārbeles pagastā, bet Viesītes novadā - Elkšņu pagastā.

Šajā nedēļā astoņi beigti dzīvnieki atrasti arī Mērsraga novada Mērsraga pagastā, trīs beigtas meža cūkas uzietas Dundagas pagasta Dundagas novadā, kā arī divas beigtas meža cūkas atrastas Talsu novada Vandzenes pagastā, divas - Ventspils novada Ances pagastā. Pa vienam beigtam dzīvniekiem atrasts Ikšķiles novada novada Tīnūžu pagastā, Neretas novada Neretas pagastā, Ropažu novada Ropažu pagastā un Talsu novada Īves pagastā.

Līdz ar to mežacūku populācijā ĀCM šogad konstatēta 348 dzīvniekiem 51 novada 100 pagastos.

ĀCM Latvijā pirmoreiz tika reģistrēts 2014. gada jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas. Tā ir ļoti bīstama saslimšana, un mājas cūku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks. ĀCM nav bīstams cilvēkiem.

PVD ir Zemkopības ministrijas pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde, kas veic pārtikas aprites un veterinārmedicīnas nozares valsts uzraudzību un kontroli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!