Foto: PantherMedia/Scanpix
Vietām Latvijā kailsala dēļ ziemāju sējumi var būt cietuši un jau tagad iespējams novērtēt, ka uz graudaugu rekordražām šogad nevar cerēt, pastāstīja aptaujātie lauksaimnieku pārstāvji.

Precīzāk graudaugu sējumu situāciju gan varēs izvērtēt pēc veģetācijas atsākšanās.

Lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrības (LPKS) "VAKS" valdes priekšsēdētājs Indulis Jansons apstiprināja, ka vietām Latvijā graudaugu sējumi kailsala dēļ janvāra sākumā un februārī ir cietuši, taču precīzāk to, cik daudz ziemāju sējumu būs jāpārsēj ar vasarājiem, varēs pateikt pēc apmēram mēneša. "Kad atsāksies veģetācija, mēs varēsim saprast, kāda ir situācija," sacīja Jansons, piebilstot, kas šogad, visticamāk, nevar cerēt uz graudu rekordražām. Pastāv cerība uz graudu ražu vidējā līmenī.

Vairāk ziemāju sējumi cietuši vietās, kur bija mazāk sniega, tostarp Vidzemē. Lai gan mazākā mērā, arī vietām Latgalē, ziemāju sējumi var būt cietuši. Patlaban, piemēram, Vidzemē vēl ir dziļa ziema un kamēr nav bijis atkusis, grūti spriest par turpmāko. Sējumu stāvoklis dažādās Latvijas vietās varētu būt atšķirīgs, atkarībā no sniega esamības vai neesamības. Ja sniegs bija, sējumu situācija varētu būt labāka, ja sniega nebija, iespējamas problēmas.

Tomēr viennozīmīgi nevar apgalvot, ka šī ziema bija sliktāka, jo arī pagājušā ziema laikapstākļu ziņā ziemāju sējumiem nebija laba.

Biedrības "Zemnieku saeima" valdes priekšsēdētājs Juris Lazdiņš teica, ka šobrīd ir jaušama pavasara tuvošanās, bet ir pāragri spriest, cik daudz sējumu ir pārziemojuši un cik daudz - gājuši bojā. "Veģetācija nav atsākusies, jo pagājušajā nedēļā iestājās ziemai raksturīgi apstākļi. Lai arī agronomi ir bijuši uz lauka, vēl neko vēl nevar konstatēt par sējumu struktūru, pārziemošanu un vispārējo situāciju," sacīja Lazdiņš, piebilstot, ka ziemāju sējumu stāvokli varēs novērtēt ātrākais marta izskaņā.

Vienlaikus viņš atzina, ka pastāv bažas par kailsala postījumiem, kuru dēļ daļu ziemāju sējumu zemniekiem var nākties pārsēt ar vasarājiem. Nevienā Latvijas reģionā nav bijuši graudaugiem ideāli laikapstākļi, līdz ar to uz rekordražām arī šogad nevar cerēt tāpat kā pērn. "Uz rekordražām, domāju, nevaram cerēt arī šogad. Noteikti nē, jo rudens bija diezgan skarbs, bija mitri laikapstākļi, apgrūtināta sēja un nebija tik labvēlīga sadīgšana un cerošana," pauda Lazdiņš.

Viņš arī teica, ka turpmākie laikapstākļi solās labvēlīgi tam, lai atsāktos veģetācija, kas ir nepieciešams, lai precīzāk izvērtētu ziemāju stāvokli. "Kļuvis siltāks un šonedēļ vietām sola līdz pat +10 grādiem, varbūt pirmās ziemāju stāvokļa pazīmes varēsim konstatēt jau pavisam drīz," sacīja Lazdiņš, piebilstot, ka šai nedēļai raksturīgi laikapstākļi būs arī turpmāk, veģetācija drīzumā atsāksies.

Šonedēļ visā valstī izzudīs sniega sega.

Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs prognozē, ka, sākot ar otrdienu, laikapstākļus Latvijā noteiks cikloni, tāpēc palaikam pastiprināsies vējš, līs un kļūs nedaudz siltāks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!