Foto: LETA

Latvija ierosinājusi ar Eiropas Savienības (ES) fondu atbalstu pabeigt gudrona dīķu sanāciju un turpināt Stradiņa slimnīcas attīstību, pavēstīja Finanšu ministrijas (FM) pārstāve Lauma Silakaktiņa.

Ministrija izskatīšanai valdībā iesniegusi nepieciešamos grozījumus plānošanas dokumentos, kas ļauj ar ES struktūrfondu un Kohēzijas fonda atbalstu pabeigt Inčukalna gudrona dīķu sanācijas projektu un īstenot Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas A korpusa otrās kārtas būvniecību. Tāpat grozījumi nodrošina iespēju ar ES fondu līdzekļiem līdzfinansēt VEF kultūras pils rekonstrukciju.

Līdz ar darbības programmas "Izaugsme un nodarbinātība" grozījumiem plānots pabeigt 2007.-2013. gada plānošanas periodā nepabeigto projektu "Vēsturiski piesārņoto vietu "Inčukalna sērskābā gudrona dīķi" sanācija II kārta", lai sasniegtu plānotos rezultātus un nezaudētu līdz šim projektā ieguldītos ES fondu un valsts budžeta līdzekļus. Tāpat grozījumi paredz lielā projekta īstenošanu "VSIA "Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīcā", lai nodrošinātu A korpusa otrās kārtas būvniecību.

Tāpat darbības programmas grozījumos ir svītrots piecu miljonu eiro ierobežojums investīciju apjomam maza mēroga infrastruktūras objektos, ņemot vērā, ka attiecīgas izmaiņas ierosinātas Eiropas Komisijas regulējumā. Līdz ar to novērstas bažas par VEF kultūras pils rekonstrukcijas attiecināmību ES fondu atbalstam, skaidro FM.

Citi grozījumos ietvertie labojumi nosaka, piemēram, paplašināt ES fondu atbalstāmās darbības, iekļaujot ostu kuģošanas ceļu uzlabošanu, noteikt jaunus sasniedzamos rādītājus atkritumu apsaimniekošanas un vides monitoringa jomās, lai tie aptvertu visus atbalsta pasākumus u.c..

Vienlaikus tiek veikti grozījumi arī Partnerības līgumā Eiropas strukturālo un investīciju fondu (ESIF) 2014.-2020. gada plānošanas periodam. ESIF aptver gan ES fondu darbības programmu "Izaugsme un nodarbinātība", gan arī Zemkopības ministrijas administrēto ES atbalstu lauksaimniecībai, lauku attīstībai, tūrismam un zivsaimniecības atbalstam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!