Foto: F64

Arī pēc Lielbritānijas izstāšanās no Eiropas Savienības (ES) Latvijai fondu finansējums būs, tomēr savas intereses nākotnē aizstāvēt kļūs sarežģītāk, ņemot vērā arī ES ārējās problēmas, trešdien Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēdē sacīja Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS).

Premjers aicināja "vienreiz pa visiem laikiem noņemt mītus", ka pēc "Brexit" nebūs maksājumu Latvijai. ES neplāno likvidēt fondu maksājumus, uzsvēra valdības vadītājs.

Saistībā ar "Brexit" ES budžeta apmēra matemātiski varētu samazināties par aptuveni 7%, bet nākamajā fondu plānošanas periodā, pēc 2020.gada, finansējums Latvijai būs. Tas gan prasīs mērķtiecīgākus ieguldījumus, ņemot vērā ES ārējās problēmas, Latvijai būs grūtāk aizstāvēt savas intereses, sacīja Kučinskis.

Viņš atgādināja par valdības prioritāti panākt ekonomikas izaugsmi 5% no iekšzemes kopprodukta ik gadu.

Savukārt Finanšu ministrijas pārstāvji savā prezentācijā komisijai norādīja, ka ES budžeta neto samazinājums saistībā ar "Brexit" varētu būt ap 6%. Vienlaikus FM uzsvēra, ka diskusijas par ES daudzgadu budžeta periodu pēc 2020.gada ir tikai sākušās.

Komisija trešdien diskutēja par valsts investīciju vidi un publisko investīciju resursiem pēc Eiropas Savienības fondu 2014.-2020.gada plānošanas perioda noslēguma. Parlamentārieši pie šī jautājuma plāno vēl atgriezties.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!