Foto: LETA

Apdrošināšanas AS "BTA Baltic Insurance Company" (BTA) 2016. gadā Baltijas valstīs parakstījusi bruto apdrošināšanas prēmijas 132,5 miljonu eiro apmērā, kas ir par 15,4% vairāk nekā 2015.gadā.

BTA bruto peļņa pērn bija 2,5 miljoni eiro, liecina neauditētie pagājušā gada finanšu dati.

BTA valdes priekšsēdētājs Jānis Lucaus paziņojumā medijiem raksta, ka jauna akcionāra - "Vienna Insurance Group AG" - piesaiste un veiksmīgi izvēlētā biznesa stratēģija BTA ļāvusi būtiski palielināt pārdošanas apjomus kaimiņvalstu tirgos, kā arī nostiprināt pozīcijas korporatīvo klientu segmentā, kurā parakstīto apdrošināšanas prēmiju apjoms audzis par 18%.

"Mērķtiecīgi attīstot sadarbības kanālus un segmentējot apdrošināšanas pakalpojumus, pērn Igaunijā un Lietuvā mūsu uzņēmuma izaugsme bija ievērojami straujāka nekā kopējā nedzīvības apdrošināšanas tirgus izaugsme attiecīgajās valstīs," skaidro Lucaus. Procentuāli lielākais parakstīto bruto apdrošināšanas prēmiju pieaugums sasniegts Igaunijā, proti, 29%.

BTA apgrozījums Igaunijā audzis gandrīz trīs reizes straujāk nekā kopējais Igaunijas nedzīvības apdrošināšanas tirgus, un sasniegtais izaugsmes rādītājs ir viens no vislielākajiem Igaunijas nedzīvības apdrošināšanas tirgū.

Pēc parakstīto bruto apdrošināšanas prēmiju apjoma vislielākais pieaugums sasniegts Lietuvā - pērn Lietuvā BTAparakstījusi bruto apdrošināšanas prēmijas par 13,2 miljoniem eiro vairāk nekā 2015.gadā, uzrādot divas reizes straujāku izaugsmi nekā kopējais Lietuvas nedzīvības apdrošināšanas tirgus.

Arī Latvijas tirgū aizvadītais gads bijis ar pozitīvu attīstības dinamiku un nelielu - 1% - parakstīto bruto apdrošināšanas prēmiju pieaugumu. Latvijā straujāku izaugsmi kavē tirgū valdošā sīvā konkurence, skaidro BTA valdes priekšsēdētājs. Viņš atzīst, ka pašlaik vairākos apdrošināšanas veidos cenas sasniegušas līmeni, kad apdrošinātājiem ļoti nopietni jāpārvērtē sava tālākā biznesa stratēģija un prioritātes. "Mēs jau esam spēruši pirmos soļus, izvēloties, mūsuprāt, ilgtspējīgu BTA izaugsmes scenāriju, veidojot sabalansētu apdrošināšanas portfeli un reālajām izmaksām atbilstošu cenu politiku", norāda Lucaus.

Straujākais BTA parakstīto bruto apdrošināšanas prēmiju pieaugums 2016.gadā Baltijā sasniegts transportlīdzekļu īpašnieku obligātās civiltiesiskās atbildības jeb OCTA segmentā (+23%),nelaimes gadījumu apdrošināšanā (+20%), veselības apdrošināšanā (+18%), sauszemes transporta jeb KASKO (+17%) un īpašuma apdrošināšanā (+13%).

Saglabājas iepriekšējā pozitīvā tendence - visās trīs Baltijas valstīs turpina pieaugt parakstīto bruto apdrošināšanas prēmiju apjoms brīvprātīgajos apdrošināšanas veidos (+11,3%). Brīvprātīgā apdrošināšana kļūst arvien populārāka ne tikai privātpersonu (+13,5%), bet arī uzņēmumu vidū (+10,3%). Uzņēmumi arvien biežāk papildina darbiniekiem piedāvātās motivācijas un sociālo garantiju programmas klāstu, iegādājoties veselības vai nelaimes gadījumu apdrošināšanas polises, kā arī paplašinot šajās polisēs iekļauto apmaksāto pakalpojumu klāstu. To apliecina būtiskais BTA parakstīto bruto apdrošināšanas prēmiju apjoma pieaugums korporatīvo klientu segmentā gan veselības apdrošināšanā (+18%), gan nelaimes gadījumu apdrošināšanā (+29%).

2016.gadā par 9,8% audzis BTA izmaksāto bruto apdrošināšanas atlīdzību apjoms, sasniedzot 77,5 miljonus eiro.

Būtisks izmaksāto bruto apdrošināšanas atlīdzību pieaugums (+109%) pērn bija vispārējās civiltiesiskās atbildības apdrošināšanā, kas skaidrojams ar vairākām vērienīgām atlīdzībām korporatīvo klientu segmentā. BTA izmaksāto bruto apdrošināšanas atlīdzību apjoms palielinājies arī nelaimes gadījumu (+28%), OCTA (+11%) un KASKO (+9%) apdrošināšanā. Atlīdzību apjoma pieaugums transportlīdzekļu apdrošināšanā lielā mērā saistīts ar pieaugošajām autoservisu pakalpojumu un rezerves daļu izmaksām.

Vērtējot attīstības tendences apdrošināšanas nozarē 2017.gadā, Lucaus norāda, ka Baltijas apdrošināšanas tirgū, neraugoties uz sīvo konkurenci, ir liels izaugsmes potenciāls un izaugsme sagaidāma vairākos apdrošināšanas veidos. "Pateicoties automašīnu dīleru uzņēmumu un līzinga iespēju piedāvājumiem, gan pērn, gan šī gada janvārī būtiski pieaudzis jauno automašīnu reģistrāciju skaits visās trijās Baltijas valstīs, kas vienlaikus veicina pieaugumu KASKO segmentā. Attīstība šogad prognozējama arī mājokļu apdrošināšanas segmentā, jo Baltijas valstīs vēl joprojām salīdzinoši neliels skaits mājsaimniecību regulāri apdrošina savu mājokli," vērtē BTA vadītājs.

BTA piedāvā visu veidu nedzīvības apdrošināšanas pakalpojumus Latvijā, Lietuvā un Igaunijā. BTA lielākais akcionārs ir "Vienna Insurance Group AG".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!