Foto: Publicitātes attēli

Sekojot tendencēm pasaulē un vietējo lauksaimnieku vēlmei pievērsties bioloģiskās produkcijas audzēšanai, AS "Dobeles dzirnavnieks" paplašinājis lopbarības ražošanu, pievēršoties arī bioloģiskās lopbarības segmentam, informēja uzņēmumā.

"Dobeles dzirnavnieka" valdes priekšsēdētājs Kristaps Amsils norādīja, ka salīdzinājumā ar konvencionālo bioloģiskā lopbarība ir produkts ar augstāku pievienoto vērtību, tādēļ tam ir arī potenciāls kļūt par vienu no Latvijas eksporta produktiem. "Mums ir tehnoloģijas, pieredze, zināšanas, gan arī vietējās izejvielas, lai sāktu ražot šādu barību. Uzņēmums ir veicis arī visu nepieciešamo sertifikāciju bioloģiskas lopbarības ražošanai. Pirmās atsauksmes no vietējiem lauksaimniekiem par bioloģisko produktu līniju dzīvniekiem ir pozitīvas," viņš teica.

Patlaban šajā līnijā ražo trīs veidu graudu maisījumus, minerālo papildbarību un papildbarību, kas paredzēta atgremotājdzīvniekiem. Drīzumā piedāvājums tiks papildināts ar pilnvērtīgām barībām mājputniem, papildbarībām aitām, teļiem un slaucamām govīm.

Pēdējos trijos gados "Dobeles dzirnavnieks" lopbarības rūpnīcas attīstībā investējis 1,2 miljonus eiro. Pieprasītākie dzīvnieku barības veidi ir barības liellopiem, cūkām un putniem. Pagājušajā gadā lopbarības un lopbarības izejvielu realizācija kopējā apgrozījumā bija aptuveni 20%.

Patlaban uzņēmuma ražotās lopbarības tirgus galvenokārt ir Baltijas valstis, bet daļa produkcijas tiek realziēta arī Skandināvijas valstīs.

Jau vēstīts, ka Latvija ir starp piecām Eiropas Savienības valstīm, kurās ir visvairāk bioloģiski sertificētu platību salīdzinājumā ar kopējo lauksaimniecības zemes platību - Latvijā darbojas apmēram 3500 bioloģisko saimniecību. Pēdējos piecos gados ir pieaudzis to skaits, kā arī būtiski palielinājušās to apstrādātās zemes platības

Tāpat vēstīts, ka "Dobeles dzirnavnieka" apgrozījums 2015.gadā pieauga par 27% un bija 98,508 miljoni eiro, bet peļņa samazinājās 3,6 reizes un bija 1,14 miljoni eiro. Pagājušā gada finanšu datus uzņēmums vēl nav publiskojis.

"Dobeles dzirnavnieks" ir viens no vadošajiem graudu pārstrādes uzņēmumiem Baltijas valstīs. Tā galvenie darbības virzieni ir kviešu miltu, mannas, miltu maisījumu, makaronu, graudaugu pārslu, putraimu un dzīvnieku barības ražošana. "Dobeles dzirnavnieks" dibināts 1994.gadā, un uzņēmuma pamatkapitāls ir 3,78 miljoni eiro. Kopš 2008.gada uzņēmuma kapitāldaļu īpašnieks ir Igaunijas miltu pārstrādes uzņēmums "Tartu Mill".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!