Foto: Reuters/Scanpix
Grieķijas ekonomiskie rādītāji uzrāda vairākas pozitīvas tendences, un jau šogad mēs sagaidām vērienīgu ekonomikas uzlabošanos, uzrunā Eiropas Parlamentam (EP) atklāja Eiropas Komitejas (EK) viceprezidents un priekšsēdētāja vietnieks eiro un sociālā dialoga jautājumos Valdis Dombrovskis.

Viņš atklāja, ka Grieķijai izdevies palielināt iekšzemes kopprodukta pieauguma (IKP) prognozes līdz 2,7 %, ja esošā programma tiks īstenota. Tāpat kopumā uzlabojusies strukturālo reformu īstenošana.

Dombrovskis skaidroja, ka nav pilnībā apmierināts ar sasniegto, jo jau pieņemto lēmumu īstenošana Grieķijā esot tās "ahileja papēdis". Tomēr dažādas Grieķijas iestādes īstenojušas kopumā aptuveni 200 dažādus EK ieteiktos pasākumus banku pārraudzības, enerģētikas un citās jomās.

Dombrovska ziņojumam sekojošajās debatēs tika norādīts uz vairākām problēmām, ar kurām Grieķija līdz šim nav spējusi tikt galā – lielu bezdarbu, aizvien augošu ārējo parādu, reformu kavēšanos un pašas valdības kavēšanos sensitīvu jautājumu atrisināšanā, piemēram, dažādus uzņēmumus nenododot privatizācijai, lai gan par to vienošanās jau sen ir panākta.

Grieķijas parādsaistības šobrīd sasniedzot 180 % no tās IKP. Vēl janvāra beigās Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) ikgadējā ziņojumā tas tika nodēvēts par "sprādzienbīstamu", ko pēc SVF pārstāvju domām varētu risināt vienīgi ievērojami parādu atvieglojumi no Eiropas institūciju puses.

Dombrovskis uzrunā EP tomēr norādīja, ka arī SVF ir iesaistījies Grieķijas ekonomisko problēmu risināšanā un domā, kādi pasākumi nepieciešami pēc esošās programmas īstenošanas. Arī Eiropas Komisija strādās, lai pasākumi tiktu īstenoti arī tālāk, uzsvēra EK viceprezidents.

Pozitīvu Grieķijas aizdevuma programmas pārskata drīzu noslēgumu vēl pagājušajā nedēļā prognozēja arī Grieķijas premjers Aleksis Ciprs. Tas savukārt nozīmē potenciāli drīzu vienošanos ar starptautiskajiem aizdevējiem par jaunu aizdevumu programmu, kurā pēc Cipra vārdiem SVF gan nebūšot.

Diskusijās no EP deputātiem vairākkārt izskanēja aicinājums, ņemot vērā pozitīvo EK ziņojumu, beigt runāt par postošajām Grieķijas krīzes sekām un izplatīt baumas par tās iespējamo izstāšanos no eirozonas. Par tā dēvēto "greksitu" kā vienīgo pozitīvo scenāriju vairākkārt izteicies Vācijas finanšu ministrs Volfgangs Šoible, tādējādi oponējot kancleres Angelas Merkeles viedoklim par nepieciešamību Grieķiju saglabāt eirozonā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!