Foto: F64
Pārtikas veterinārais dienests (PVD) sācis epidemioloģisko izmeklēšanu un aptaujā SIA "Ancers" "Bunču" fermas darbiniekus, lai noskaidrotu saslimstības ar Āfrikas cūku mēri iemeslus novietnē Salaspils pagastā, trešdien Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumam "Rīta Panorāma" pastāstīja PVD ģenerāldirektors Māris Balodis.

Viņš vērtēja, ka notikušais ir "traģiska iezīme uzņēmumam ar abām novietnēm". Tāpat viņš arī atzina, ka notikušais gan tieši, gan netieši ietekmēs visu Latvijas cūkkopību – patlaban ir noteikti dažādi ierobežojumi un tiekot pievērsta pastiprināta uzmanība no ES un citām valstīm, kas pērk Latvijas produktus.

Saistībā ar ĀCM saslimstību visos uzņēmumos pievērsta pastiprināta uzmanība biodrošībai. Balodis atgādināja, ka, piemēram, pērn bijuši tikai trīs saslimstības gadījumi samērā nelielās saimniecībās, bet šis gads ir sācies traģiski. "Ļoti daudz jautājumu – kā un kas ir noticis. Ja fermā ir ieviesta un ievērota biodrošība pilnībā, tad šādiem gadījumiem nevajadzētu notikt," viedokli pauda PVD ģenerāldirektors.

Vaicāts par to, vai biodrošība uzņēmuma fermās ievērota tikai formāli, PVD vadītājs atbildēja, ka notiek epidemioloģiskā izmeklēšana un PVD aptaujā darbiniekus, lai noskaidrotu saslimstības iemeslus. "Rodas aizvien vairāk jautājumu un hipotēzes. Uzņēmumā sistēma ir ļoti laba, tas ir modernizēts, bet mēs saskatām arī iespējas, kā mēris varēja nonākt novietnēs. Fermā vīrusu var ienest vai nu cilvēks vai dzīvnieks. Mežacūkas fermā neiet," situāciju ieskicēja Balodis, skaidrojot, ka vīrusu cūku novietnēs varējis ienest cilvēks, piemēram, gan ar "laicīgi neapēstu sviestmaizi, gan ar nenodezinficētu tehniku vai apaviem".

LNT raidījumā “900 sekundes” Balodis skaidroja, ka, atklājot saslimstības ar ĀCM gadījumu, jāiznīcina visas fermā mītošās cūkas. Viņš gan norādīja, ka uzņēmumam “Ancers” piederošās cūku fermas nav Latvijā lielākās cūku novietnes, bet PVD patlaban nav manījis, ka slimība varētu būt skārusi arī citas cūku fermas Latvijā.

Arī raidījumam “900 sekundes” PVD vadītājs uzsvēra, ka ĀCM nevarēja "iekļūt" fermās bez cilvēka palīdzības, tāpēc atbildīgās institūcijas vēl skaidro, vai tā bijusi neuzmanība vai ļaunprātība

Arī Latvijas Cūku audzētāju asociācijas vadītāja Dzintra Lejniece raidījumam "Rīta Panorāma" apstiprināja, ka bez šīm divām novietnēm Latvijā ir vēl seši lielāki cūku audzētāji.

Vaicāta, vai notikušais ir ļaunprātība vai nolaidība, Lejniece atbildēja, ka viņa nedomā, ka ĀCM izplatība Salaspilī ir ļaunprātīgas darbības rezultāts, minot, ka jau pēc pirmā gadījuma saimnieks taujājis pēc padoma, ko un kā darīt, lai šāds gadījums neatkārtotos.

Jau vēstīts, ka 7. februārī PVD saņēmis laboratorisko izmeklējumu rezultātus, kas apstiprina Āfrikas cūku mēra vīrusu SIA "Ancers" cūku novietnē "Bunči" Salaspils novada Salaspils pagastā ar aptuveni 10 000 cūku lielu ganāmpulku.

Šīs sērgas dēļ uzņēmumam "Ancers" Krimuldas novietnē pirms trim nedēļām nācās likvidēt 5023 cūkas, savukārt Salaspils novietnē notika pastiprinātas pārbaudes, lai pārliecinātos, ka mēris nav ievazāts arī tajā.

Policija sākusi kriminālprocesu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!