Foto: LETA

Otrdien Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) saņēmis laboratorisko izmeklējumu rezultātus, kas apstiprina Āfrikas cūku mēra vīrusu SIA "Ancers" cūku novietnē "Bunči" Salaspils novada Salaspils pagastā ar aptuveni 10 000 cūku lielu ganāmpulku.

Šīs sērgas dēļ uzņēmumam "Ancers" Krimuldas novietnē pirms trim nedēļām nācās likvidēt 5023 cūkas, savukārt Salaspils novietnē notika pastiprinātas pārbaudes, lai pārliecinātos, ka mēris nav ievazāts arī tajā.

PVD ģenerāldirektors Māris Balodis otrdien telefonintervijā LTV raidījumā "Panorāma" atzina – tas, ka ĀCM nonācis arī otrā uzņēmuma saimniecībā, ir likumsakarīgi, jo vienā saimniecībā bijušas sivēnmātes, kuru sivēni katru nedēļu pārvesti uz otru saimniecību.

"Tās ir sekas uzliesmojumam Krimuldā," viņš teica. Vienlaikus viņš atzina, ka konkrētu iemeslu vīrusa ienešanai Krimuldas saimniecībā, visticamāk, neizdosies pateikt. Bijusi gan liela darbinieku mainība, gan citi trūkumi biodrošības pasākumu sistēmā.

"Tas viss ir prātam neaptverams," tā ĀCM atklāšanu arī otrā uzņēmuma "Ancers" fermā Salaspils pagastā raidījumam "LNT Ziņas" komentēja uzņēmuma ražošanas vadītājs Edvīns Vakss.

Viņš norādīja, ka pašlaik zaudējumi nav aprēķināti, jo jālikvidē dzīvnieki. "Pašlaik tiek viss organizēts – izstrādāts darba plāns, organizēti darbinieki, kas to var darīt, jo te jau nav piecas cūkas, te ir kādi astoņi tūkstoši. Grūti man tagad spriest, ko tas nozīmē, kā to visu savaldīt, kā visu sakārtot, lai varētu nostāties starta pozīcijā un iet tālāk," atzina Vakss.

Kā informēja PVD pārstāve Ilze Meistere, "Bunču" fermas 10 000 cūkas tiks likvidētas ar gāzes palīdzību, savukārt dzīvnieku liemeņus utilizēs uzņēmums, kas to darījis arī iepriekš - SIA "Grow Energy". Attiecīgie darbi jau sākti, taču vēl grūti prognozēt to pabeigšanas laiku.

Salaspils novada domes pārstāve Lolita Balcerbule stāstīja, ka trešdien, 8. februārī, tiks sasaukta Salaspils novada domes Civilās aizsardzības komisijas sēde, kurā tiks lemts par notikušo. Balcerbule atzina, ka, ticamākais, komisija minētās problēmas risināšanā lems par dalību drošības pasākumos un cilvēkresursu nodrošināšanu.

Tikmēr Valsts policijas preses pārstāve Līna Kaļķe pastāstīja, ka policija slimības skartajā saimniecībā izvietojusi posteņus, lai uzraudzītu situāciju. Tāpat sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma panta par noziegumiem pret īpašumu, taču šis kriminālprocess tiks apvienots ar iepriekš sākto lietu saistībā ar ĀCM skarto audzētavu Krimuldas pusē.

PVD Āfrikas cūku mēra skartajā novietnē veic slimības apkarošanas pasākumus.

Noteikta karantīna – aizsardzības zona trīs kilometru un uzraudzības zona desmit kilometru rādiusā ap Āfrikas cūku mēra skarto novietni. Šajā teritorijā tiks kontrolēts mājas un meža cūku veselības stāvoklis, kā arī transportlīdzekļu kustība. Īpaša uzmanība būs pievērsta dzīvnieku, kā arī gaļas izcelsmes produktu pārvadāšanai.

PVD aizsardzības un uzraudzības zonā esošajiem mājas cūku turētājiem atgādina, ka aizliegts pārvietot cūkas no saimniecības uz saimniecību, kā arī izvest cūkas un cūkgaļu ārpus aizsardzības zonas. Tāpat bez PVD inspektora atļaujas nedrīkst pārvietot arī citus mājdzīvniekus.

ĀCM Latvijā pirmoreiz tika reģistrēts 2014. gada jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas. Tā ir ļoti bīstama saslimšana, un mājas cūku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!