Foto: DELFI
Gatavojoties piektās paaudzes mobilo sakaru tīkla (5G) ieviešanai, kas nodrošinās būtisku datu pārraides ātruma pieaugumu, AS "Latvijas Mobilais Telefons" (LMT) panācis vienošanos ar Somijas mobilo tehnoloģiju uzņēmumu "Nokia" par 5G tīkla testu nodrošināšanu, atbildot uz portāla "Delfi" jautājumu, apstiprināja LMT prezidents Juris Binde.

"5G tiek uzskatīts par dzinējspēku jaunajai industriālajai revolūcijai, kas ļaus automatizēt sarežģītus uzdevumus. "Nokia" jau šogad plāno kā pirmie pasaulē testa režīmā piedāvāt 5G Dienvidkorejā, savukārt LMT varētu būt viens no pirmajiem ar 5G ieviešanu Eiropā," sacīja Binde.

Viņš gan neprecizēja, kad tieši tas varētu notikt.LMT pārstāvji gan skadro, ka pilnā apmērā jaunās tehnoloģijas pārbaudes sāksies pirms 2020. gada.

Binde arī atklāja, ka, gatavojoties 5G, pirmdien LMT uzsākta arī pirmā Latvijā jaunās paaudzes mobilā lietu interneta tīkla darbība. Tas ir izdalīts atsevišķs kanāls LMT mobilajā tīklā tikai lietu interneta datu pārraidei.

Vēstīts, ka Latvijā VAS "Elektroniskie sakari" ir atbildīga par radiofrekvenču piešķiršanu un uzraudzību, un sākusi darbu pie frekvenču joslu apzināšanas 5G mobilo sakaru vajadzībām. Vienotu 5G tīklu Eiropā paredzēts ieviest līdz 2020. gadam.

Ziņots, ka LMT grupas apgrozījums pagājušajā gadā bija 190 miljoni eiro, kas ir par 6% vairāk nekā 2015.gadā, savukārt grupas tīrā peļņa bija 22,3 miljoni eiro.

LMT ir vecākais Latvijā strādājošais mobilo sakaru operators. Pašlaik operatora īpašnieki ir "Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs" (23%), "Lattelecom" (23%), Latvijas valsts Satiksmes ministrijas personā (5%), kā arī skandināvu "TeliaSonera" (49%).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!