Foto: Publicitātes attēli
Ceturtdien, 26. janvārī, ceremonijā "Gada investors '16" apbalvoti pagājušā gada sekmīgākie investori par ieguldījumu nozares veicināšanā Latvijā, portālu "Delfi" informēja Latvijas Privātā un Riska kapitāla asociācijas (LVCA) pārstāve Laila Zilgalve.

Apbalvojumu "Gada investīcija" juridisko personu sektorā saņēmis fondu vadības uzņēmums "ZGI Capital" par investīciju mobilo maksājumu pakalpojumu uzņēmumā "Mobilly".

Savukārt privāto personu investoru sektorā par gada investīciju noteikts Anatolija Prohorova ieguldījums mūzikas un skaņas tehnoloģiju uzņēmumā "Sonarworks". Tāpat Prohorovs, kurš ir Biznesa, mākslas un tehnoloģiju augstskolas "RISEBA" asociētais profesors un "Proks Capital" valdes priekšsēdētājs, saņēmis arī apbalvojumu "Gada nozares atbalstītājs" juridisko personu sektorā par pozitīvās ietekmes apmēru nozarē.

Apbalvojumu "Gada finanšu konsultants" saņēmusi auditorkompānija "Ernst & Young Baltic" par konsultācijām investīciju fondam "Marguerite" par 28,97 % AS "Latvijas Gāze" akciju iegādi.

"Gada juridiskais konsultants" balvu saņēmis zvērinātu advokātu birojs "COBALT" par konsultācijām investīciju fondam "Marguerite" saistībā ar 28,97 % AS "Latvijas Gāze" akciju iegādi, Austrijas riska kapitāla uzņēmumam "AMIC Energy Management GmbH" 100 % degvielas uzpildes staciju operatora "LUKoil Baltija R" daļu iegādē un Igaunijas riska kapitāla uzņēmumam "Koha Capital" Oü par investīcijām Latvijas start-up uzņēmumā "Giraffe360".

Par "Gada investors '16" juridisko personu sektora laureātiem kļuva ne tikai Prohorovs, bet arī Jevgēnijs Roščins, kurš saņēma balvu par investīciju ar lielāko atdevi "Gada ienesīgākā investīcija". To viņš ieguva par ieguldījumu projektā "Tooth Fairy's Tools", kas izstrādā inovatīvus risinājumus darbam zobārstniecības jomā.

"Gada videi draudzīgākā investīcija" balvu saņēma Ģirts Cēlājs par investīciju elektro kartingu ražošanas un kartadromu attīstības projektā "Blue Shock Race".

Savukārt "Gada nozares atbalstītājs" balvu saņēmusi Rīgas Tehniskā universitāte par atbalstu jaunuzņēmumu vadības izglītošanā un prototipu izgatavošanā, izgudrojumu komercializācijas veicināšanā.

"Šodien mēs godinām projektus ar augstāko iespējamo pievienoto vērtību. Bez gudrā jeb riska kapitāla nav iedomājama moderna un inovatīva ekonomika. Savukārt bez biznesa eņģeļu investīcijām nav iedomājama veselīga inovāciju ekosistēmas attīstība," pasākumā sacīja Ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens.

"Riska kapitāls jeb gudrā nauda ir iespēja uzņēmējiem ne tikai saņemt papildu investīcijas, bet arī pieredzes bagātu ekspertu padomus savu ideju īstenošanai. Savukārt biznesa eņģeļi ir kā jauna pavasara vēstneši. Biznesa eņģeļu intuīcija, zināšanas un drosme kāpina valsts eksporta potenciālu, kas ir drošākais valsts tautsaimniecības ceļš augšup," norādīja Ašeradens.

Juris Birznieks, LatBAN valdes loceklis, pasākuma viesiem sacīja: "Ir būtiski apzināties, ka investīciju saņemšana ir tikai pirmais solis ceļā uz projekta attīstību un iespēju biznesam kļūt par tā saucamo veiksmes stāstu. Mēs turpinām tradīciju godināt Latvijas privātos investorus, biznesa eņģeļus, kuri ir uzņēmušies risku un ieguldījuši savus līdzekļus, jo ir novērtējuši biznesa attīstības potenciālu. Tas ir veids, kā varam celt investīciju nozares kvalitātes līmeni un attīstīt Eiropas un arī pasaules mērogā konkurētspējīgus biznesa projektus."

Vēstīts, ka "Gada investors" balvu jau otro gadu pēc kārtas rīko Latvijas Privātā un Riska kapitāla asociācija (LVCA) un privāto investoru biedrība "Latvijas Biznesa Eņģeļu Tīkls" (LatBAN). Šogad apbalvojumi privāto un juridisko personu sektoru investoriem piešķirti astoņās nominācijās.

Balvas "Gada investors" tradīcija uzsākta 2015. gadā, sadarbojoties Latvijas Privātā un Riska kapitāla asociācijai (LVCA) un p'ivāto investoru biedrībai "Latvijas Biznesa Eņģeļu Tīkls" (LatBAN). LVCA un LatBAN kopīgi īstenotās iniciatīvas mērķis ir veicināt investīciju nozares attīstību Latvijā, paplašinot investoru tīklu. Apzinot un popularizējot gada veiksmīgākās investīcijas, organizatori vēlas vērst uzmanību uz Latvijā vēl jaunās nozares izšķirošo nozīmi perspektīvo projektu atbalstīšanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!