Foto: LETA
Līdz šim likvidētas un sadedzinātas 3173 saimniecības "Rukas" cūkas, šī procedūra ar pašreizējiem resursiem tiek veiksmīgi veikta Daugavpilī un Limbažos, līdz ar to atklāta sārta veidošana Ādažu poligonā tiek izskatīta tikai kā rezerves variants.

Kā informēja Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) ģenerāldirektors Māris Balodis, patlaban cūku līķi tiek dedzināti speciālās iekārtās Daugavpilī un Limbažos.

"Vēl jālikvidē 1851 dzīvnieks. Darbus plānots pabeigt šīs nedēļas laikā. Šobrīd nav nepieciešams izmantot Ādažu poligonu cūku līķu dedzināšanai," sacīja Balodis.

Viņš arī norādīja, ka Āfrikas cūku mēra (ĀCM) uzliesmojuma apkarošanas pasākumos iesaistīti vairāk nekā 50 cilvēki, tostarp cilvēki, kas strādā slimības skartajā punktā un teritorijās ap to, kā arī pie cūku līķu sadedzināšanas Daugavpilī un Limbažos.

Jautāts par papildus finansējuma nepieciešamību Balodis atzina, ka tiks pieprasīti līdzekļi no budžeta neparedzētiem gadījumiem.

"Tie nepieciešami, lai segtu izmaksas, kas saistītas ar dzīvnieku līķu sadedzināšanu uzņēmumā SIA "Grow energy", tehnikas un cilvēkresursu nodrošināšanu slimības skartajā saimniecībā," norādīja PVD vadītājs.

Kā ziņots, valdība šodien izsludinās ārkārtas situāciju ĀCM skartajā Krimuldas, kā arī Ādažu novadā, kur nepieciešamības gadījumā plānots dedzināt cūku līķus, turklāt ārkārtas stāvoklis izsludināts arī Salaspils novadā, kur atrodas otrā ACM skartās saimniecības novietne.

Ārkārtas stāvokļa izsludināšana atvieglo operatīvo dienestu darbu attiecīgajā teritorijā. Pārsvarā tas saistīts ar operatīvu dzīvnieku likvidēšanu un blakusproduktu iznīcināšanu.

Saistībā ar ārkārtas situācijas izsludināšanu no valsts budžeta neparedzētiem gadījumiem būšot nepieciešams novirzīt aptuveni 100 000 eiro.

Tāpat vēstīts, ka tīs gadu laikā, kopš Latvijā ievazāts Āfrikas cūku mēris (ĀCM), tā profilakses un apkarošanas pasākumiem izlietoti 13,318 miljoni eiro. 2014.gadā ĀCM uzraudzībai un apkarošanai izlietoti kopumā 7 095 654 eiro, 2015.gadā - 3 003 998 eiro, bet pērn no 1.janvāra līdz 1.novembrim - 3 218 852 eiro.

Kā ziņots, "Rukās" 14.janvārī konstatēta ĀCM infekcija, kuras dēļ jāiznīcina vairāk nekā 5000 šīs fermas cūkas. Kā iepriekš atzina saimniecības apsaimniekotāja SIA "Ancers" valdes priekšsēdētājs Raimonds Kalvāns, zaudējumi par cūkām, kā arī kopumā par biznesā ieguldītajiem līdzekļiem varētu sasniegt vairākus miljonus eiro. Līdzās finansiālajam triecienam uzņēmumam lielākās bažas sagādā īpaša ģenētiskā materiāla zaudēšana. "Ancers" šķirnes cūku audzētava veidojusies uz kādreizējās zinātniski pētnieciskās saimniecības "Krimulda" bāzes. Uzņēmumam ir divi cūku audzēšanas kompleksi - "Rukas" sivēnmāšu turēšanai un sivēnu ražošanai, otrs Salaspilī - gaļas cūku audzēšanai. Kopējais ganāmpulka lielums ir vairāk nekā 8500 dzīvnieku.

Šogad vīruss konstatēts jau 43 meža cūkām, bet pagājušajā gadā slimība skāra 1146 meža cūkas.

ĀCM Latvijā pirmoreiz tika reģistrēts 2014.gada jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas. Tā ir ļoti bīstama saslimšana, un mājas cūku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!