Foto: stock.xchng

Īstenojot valsts sektora vērtspapīru pirkšanas programmu (PSPP), Latvijas Banka 2016. gada decembrī iegādājās Latvijas valsts un eirozonas starptautisko organizāciju vērtspapīrus par 154 miljoniem eiro.

Kopumā PSPP gaitā Latvijas Banka līdz šim iegādājusies vērtspapīrus par 4,357 miljardiem eiro, tai skaitā 2015. gadā par 1,808 miljardiem eiro.

Vērtspapīru iegādes programma tika sākta 2015. gada martā, īstenojot galveno Eirosistēmas - Eiropas Centrālās bankas (ECB) un eirozonas nacionālo centrālo banku - mērķi, tas ir, uzturēt vidēja termiņa inflāciju tuvu, bet mazāk par 2% gadā. PAPP ietilpst četras sadaļas – PSPP, Korporatīvā sektora vērtspapīru pirkšanas programma jeb CSPP, nodrošināto obligāciju pirkšanas programma jeb CBPP3 un ar aktīviem nodrošinātu vērtspapīru pirkšanas programma jeb ABSPP.

PAPP ilgs no 2015. gada marta līdz 2017. gada decembra beigām vai līdz brīdim, kad ECB būs pārliecinājusies, ka vērojama noturīga inflācijas līmeņa tuvināšanās cenu stabilitātes mērķim. Ik mēnesi pirkto vērtspapīru mērķapjoms PAPP ietvaros ir 80 miljardi eiro, bet no 2017. gada aprīļa tie būs 60 miljardi eiro.

PAPP rezultātā Eirosistēma apmaina finanšu tirgū esošos mazāk likvīdos aktīvus (vērtspapīrus) pret augsti likvīdajiem naudas līdzekļiem. Tiek sagaidīts, ka šī intervence uzlabos eirozonas konfidences rādītājus, samazinās procentu likmes, sekmēs kreditēšanas atgūšanos, stimulēs kopējo pieprasījumu un ražošanas kapacitāšu izmantošanu, kā rezultātā pieaugs ekonomiskā izaugsme un inflācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!