Foto: F64

Likvidējamās "Trasta komercbankas" likvidators Ilmārs Krūms pērn atguvis aktīvus 111,9 miljonu eiro vērtībā, bet decembrī atgūti 11 miljoni eiro. Savukārt bankas likvidācijas process līdz šim izmaksājis gandrīz 14 miljonus eiro.

Kā portālu "Delfi" informēja bankas likvidators, līdz 9. janvārim veiktas izmaksas 2862 kreditoriem, tostarp garantētajiem - vairāk nekā 193 miljoni eiro apmērā.

Viņš uzsver, ka "Trasta komercbankas" likvidācijas procesā kopējās segtās izmaksas līdz 2016. gada 30. decembrim veido 13,7 miljonus eiro, kas ir mazāk nekā 7% no kreditoriem izmaksātās summas un sevī ietver darba samaksu, atlaišanas pabalstus, mantas uzturēšanas izdevumus, nodokļus, likvidatora un likvidatora palīga atlīdzību, vērtēšanas izmaksas, publikācijas izmaksas izsoļu organizēšanai, tiesas izdevumus un citas ar procesu saistītās izmaksas.

Piemēram, par 375 tūkstošiem eiro likvidators pārdevis prasījuma tiesības pret "Īpašuma projekts 88", kuras vienīgā īpašniece ir Jeļena Buimistere. Tāpat "Trasta komercbankai" izdevies pārdot divus dārgus dzīvokļus Jūrmalā, Amatas ielā 1.

Pārdots 183,8 kvadrātmetrus plašs dzīvoklis, kura tirgus cena aprēķināta 481 tūkstotis eiro, bet trešās izsoles sākumcena bijusi 337 tūkstoši eiro. Pārdots arī 162,7 kvadrātmetrus plašs dzīvoklis, kura tirgus cena aprēķināta 430 tūkstoši eiro, bet trešās izsoles sākumcena bijusi 301 tūkstotis eiro.

Vēl seši dzīvokļi šajā ēkā ir rezervēti un atrodas pārdošanas procesā. Decembra vidū bija izsludināta trešā izsole 16 dzīvokļiem ar kopīpašuma domājamām daļām no daudzdzīvokļu mājas Amatas ielā 1 un zemesgabala, kas funkcionāli saistīts ar ēku.

Decembrī Bauskas novada dome nolēma par 45 tūkstošiem eiro iegādāties 55 zemesgabalus Bauskas centrā, kas piederēja "Trasta komercbankai" un tās meitasuzņēmumam "TKB Līzings".

"Delfi" jau ziņoja, ka "Trasta komercbankas" likvidācija tika sākta pagājušā gada 14. martā. Decembrī atgūtā summa ir vislielākā mēnesī atgūtā summa visa likvidācijas procesa laikā.

Eiropas Centrālā banka pēc Finanšu un kapitāla tirgus komisijas ierosinājuma marta sākumā anulēja "Trasta komercbanka" licenci, bet marta vidū Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa atzina Trasta komercbanku par likvidējamu un par bankas likvidatoru iecēla zvērinātu advokātu Ilmāru Krūmu.

Bankas licence tika anulēta par pārkāpumiem vairākās svarīgās bankas darbības jomās: bankas akcionāri ilgstoši nebija spējuši palielināt bankas kapitālu, līdz ar to banka neievēroja regulējošās prasības, banka ilgstoši strādāja ar zaudējumiem, bankas biznesa modelis nebija dzīvotspējīgs, kā arī bankā tika konstatēti ilgstoši trūkumi noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas jomā.

"Trasta komercbankas" lielākais akcionārs ir Igors Buimisters.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!