Foto: DELFI
Saglabājoties stabilai Latvijas ekonomikas izaugsmei, darba algu pieaugumam un iedzīvotāju mērenam optimismam par ekonomikas nākotni, 2017. gadā kopējais patēriņa aizdevumu apjoms attiecībā pret 2016.gadu pieaugs, prognozē Latvijas Alternatīvo finanšu pakalpojumu asociācijas vadītājs Gints Āboltiņš.

Arī tiešsaistes patēriņa aizdevumu segmentā 2017. gadā tendences, visticamāk, būs līdzīgas kopējam patēriņa aizdevumu segmentam, proti, izsniegto aizdevumu apjoms varētu pieaugt, prognozē Āboltiņš.

Tiešsaistes patēriņu segmentā, visticamāk, palielināsies patēriņa aizdevumu ar atmaksas grafiku un kredītlīniju īpatsvars. Tāpat, ņemot vērā nebanku aizdevēju skaitu, domājams, ka 2017.gadā notiks tirgus konsolidācija vai arī daļa no uzņēmumiem pārtrauks savu darbību, lēš nozares eksperts.

Latvijas Alternatīvo finanšu pakalpojumu asociācijas vadītājs vērš uzmanību, ka 2016.gadā bija vērojama strauja finanšu tehnoloģiju jeb "fintech" nozares attīstība un viss liecina, ka šis sektors arī 2017.gadā piedzīvos izaugsmi, gan apgūstot jaunus ārvalstu tirgus, gan piedāvājot jaunus un inovatīvus pakalpojumus.

"Nozares izaugsme varētu būt vēl straujāka un sekmīgāka, ja vien netiktu veiktas nepārtrauktas izmaiņas nozares normatīvajā regulējumā. Tāpat kā ikvienā citā uzņēmējdarbības jomā, liela loma nozares sekmīgai attīstībai būs Latvijas tiesiskās un uzņēmējdarbības vides stabilitātei un prognozējamībai, jo tā dotu labākas iespējas piesaistīt investīcijas un attīstīt darbību ārpus Latvijas," skaidro asociācijas vadītājs.

Viņš prognozē, ka nozares uzņēmumi 2017.gadā turpinās darbu pie jauniem pakalpojuma veidiem, meklēs iespējas savu darbību attīstīt ārpus Latvijas un apgūs jaunus tirgus.

Āboltiņš pozitīvi vērtē faktu, ka Finanšu sektora attīstības plānā 2017.-2019. gadam ir iestrādāts atsevišķs finanšu sektora attīstības virziens - "fintech" nozares attīstība. Nozares regulējumam būtu jāveicina "fintech" nozares attīstība, lai gan iepriekšējā gadā no valsts puses vairāk tika domāts par nozares uzraudzību un ierobežošanu un iztrūka otras puses - vīzija par nozares attīstību, atzīmē asociācijas vadītājs.

Alternatīvo finanšu pakalpojumu asociācijas vadītājs norāda, ka priekšnoteikumi "fintech" nozares sekmīgai attīstībai 2017. gadā un arī turpmāk ir sabalansētas visu pušu intereses - gan uzraugošo institūciju, gan politikas veidotāju, gan arī nozares uzņēmumu. "Ja šāds līdzsvars tiks ievērots, esmu drošs, ka 2017. gada beigās būs iespējams redzēt, cik lielu, pozitīvu ietekmi "fintech" nozare var dot Latvijas tautsaimniecībai," pārliecību pauž Āboltiņš.

Latvijas Alternatīvo finanšu pakalpojumu asociācija apvieno ārpus banku sektora esošus uzņēmumus, kas sniedz finanšu pakalpojumus. Asociācijā apvienojušies distances kredītu un hipotekāro nebanku kredītu izsniedzēji, kā arī savstarpējo aizdevumu platformu uzņēmumi un priekšapmaksas kartes izsniedzošs uzņēmums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!