Foto: DELFI

Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs panācis vienošanos ar uzņēmuma "Taxify" dibinātāju Martinu Villigu par to, ka šajā Jaungada naktī uzņēmums nepaaugstinās tarifu 4-7 reizes, kā tas bija iecerējis iepriekš, informēja Rīgas domē.

Pēc pašvaldībā teiktā, "Taxify" pārstāvis atzinis, ka tarifu paaugstināšana būtu pretrunā ar spēkā esošajiem noteikumiem.

Uzņēmuma pārstāve Līva Pērkone portālam "Delfi" pavēstīja, ka "Taxify" pēc sarunām ar Rīgas domi nolēmuši Jaungada naktī visiem braucieniem piemērot maksimāli pieļaujamo tarifu – 2,13 eiro par iekāpšanu, 0,71 eiro par kilometru un 0,14 eiro par minūti.

Līdz ar šiem tarifiem netiks pārsniegts pilsētas saistošajos noteikumos noteiktais slieksnis.

"Ņemot vērā, ka klientu pieprasījums pēc pakalpojuma šajā Jaungada naktī var būt pat 14 reižu lielāks kā ikdienā, bet vadītājiem nav iespējas būtiski celt tarifus, šo noteikumu rezultātā taksometri bieži vien gluži vienkārši nav pieejami, vai arī uz tiem jāgaida vairākas stundas," skaidro uzņēmumā.
Piemēram, iepriekšējā gadā "Taxify" Jaungada naktī apkalpoja vairākus tūkstošus klientu, tomēr Rīgā vairāk nekā 6000 klientu izsaukuma brīdī aplikācijā neredzēja nevienu auto.

"Esošie tarifa ierobežojumi ir pretrunā gan ar vadītāju, gan klientu interesēm un tirgus konkurences nosacījumiem un tirgū cenu vajadzētu regulēt, ņemot vērā piedāvājuma un pieprasījuma attiecības un godīgu konkurenci. Vecgada vakarā un citos augsta pieprasījuma periodos vadītājiem ir jādod iespēja un tiesības nopelnīt atbilstoši, jo tā ir svētku diena, kurā viņi ir darbā, nevis kopā ar tuviniekiem," uzsver "Taxify". Vienlaikus esošo situāciju izmanto atsevišķi negodprātīgi vadītāji, kuri piespiež klientus vienoties par neoficiālu summu, kas var būtu nesamērīgi augsta, turklāt brauciens netiek reģistrēts.

Ušakovs piebilst, ka personīgi piekrīt "Taxify" piedāvājuma loģikai. "Ir uzņēmēji, kas uzskata, ka, piemēram, Jaungada naktī ir vērts vienreizēji pacelt tarifus, lai nodrošinātu atbilstošu pieprasījumu un ļautu vadītājiem gūt papildu peļņu. Tādām tiesībām viņiem ir jābūt," viņš atzīst, solot, ka Rīgas dome meklēs juridiskus risinājumus un mainīs esošos noteikumus.

"Taču, kamēr noteikumi nav grozīti, tie ir jāievēro visiem," uzsver Ušakovs.

Jau ziņots, ka Vecgada vakarā un Jaungada naktī "Taxify" mobilajā platformā bija plānots četras līdz septiņas reizes palielināt tarifus, pārsniedzot Rīgas domes saistošajos noteikumos noteiktos maksimālos tarifus.

Platformas pārstāvji skaidroja, ka ''Taxify'' lietotnē Vecgada vakarā un Jaungada naktī piemēros augstākus tarifus, ņemot vērā vēsturiski augsto klientu pieprasījumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!