Foto: LETA

Valsts prezidents Raimonds Vējonis ir nodevis Saeimai otrreizējai caurlūkošanai 23. novembrī pieņemtos grozījumus Mikrouzņēmumu nodokļa, kas paredz pakāpenisku šī nodokļu režīma izbeigšanu.

Valsts prezidents uzskata, ka piedāvātais regulējums ir nepilnīgs un pretrunā iepriekš pieņemtajiem lēmumiem, ar kuriem rēķinājušies uzņēmēji un sabiedrība, teikts Prezidenta preses dienesta paziņojumā medijiem.

Vējonis norāda, ka nav izpildīts Ministru kabineta 2015. gada 22. septembra lēmums izstrādāt mikrouzņēmumu nodokli aizstājošu regulējumu, kas noteiktu specializēta vienkāršota nodokļu režīma ieviešanu maziem un mikrouzņēmumiem ar mazu ikgadējo apgrozījumu, paredzot vienkāršotu grāmatvedības uzskaiti, deklarāciju iesniegšanu un nodokļu nomaksu.

"Iepriekš pieņemtu lēmumu nepildīšana grauj iedzīvotāju uzticēšanos valsts varai kopumā, kā arī mazina uzņēmējdarbības vides drošību un stabilitāti," vēstulē Saeimas priekšsēdētājai Inārai Mūrniecei (NA) raksta Valsts prezidents.

Prezidents uzsver, ka uzņēmējiem jābūt skaidrībai un pārliecībai par uzņēmējdarbību regulējošiem noteikumiem. Izmaiņām likumos un nodokļu politikā jābūt paredzamām un saskaņotām, lai to izpilde veicinātu un stiprinātu uzņēmējdarbības vidi.

Paziņojumā Vējonis pauž cerību, ka izveidojusies situācija tiks izmantota, lai uzlabotu savstarpējo uzticēšanos starp uzņēmējiem, iedzīvotājiem un valsts varu. Viņš gan kategoriski noraida, ka Mikrouzņēmumu nodokļa likuma grozījumu atgriešana otrreizējai caurlūkošanai nozīmē neuzticības izteikšanu Ministru prezidentam.

Premjerministrs Māris Kučinskis atzīst, ka respektē Vējoņa soli. Ar preses sekretāra Andreja Vaivara starpniecību viņš portālam "Delfi" uzsver, ka "turpinās darbs, lai sagatavotu normatīvo bāzi, kas ļautu sekmīgi turpināt strādāt reālajiem mikrouzņēmējiem, kuri tikai ar savu darbu pelna iztiku sev un savai ģimenei, vienlaikus liedzot šādu iespēju darboņiem, kuri sadalījuši savas SIA neskaitāmos mikrouzņēmumos, tādējādi optimizējot maksājamos nodokļus".

Viņš vakar jau informējis Vējoni par pirmajām iestrādēm šajā virzienā, tostarp arī to, ka jaunas mikrouzņēmuma modeļa normatīvās bāzes izstrāde prasīs vismaz divus mēnešus. "Šeit brāķis vairāk nav pieļaujams. Šāda optimizācija ir jāizbeidz, lai cilvēki, kuri, šobrīd reģistrējoties kā mikrouzņēmēji, bet faktiski strādājot dažādu darboņu labā, nākotnē nepaliktu bez pensijām un slimību pabalstiem," pārliecināts Kučinskis.

Viņš secina, ka prezidenta spertais solis ir apliecinājums, ka likumdošanā ir skaidrāk jānovelk robeža starp reālajiem mikrouzņēmējiem un nodokļu optimizācijas shēmām.

Tāpat premjers atgādina, ka ar Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameru jau panākta vienošanās, ka grozījumi Mikrouzņēmumu nodokļa likumā, kas paredz tā beigu termiņu, kā arī termiņu, kad vairs nevarēs reģistrēt jaunus mikrouzņēmumus, stāsies spēkā tikai tad, kad tiks izstrādāts jauns mikrouzņēmumu nodokļa regulējums.

Jau ziņots, ka, neraugoties uz iedzīvotāju protestu, Saeima atbalstīja mikrouzņēmumu nodokļa pakāpenisku likvidēšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!