Foto: LETA

Darījumā ar valstij piederošo AS "Grindeks" akciju pārdošanu valsts, iespējams, zaudējusi divus miljonus eiro, pauž partijas "No sirds Latvijai" (NSL) frakcijas deputāti.

NSL frakcijas deputāti - Inguna Sudraba, Ringolds Balodis, Aivars Meija, Arvīds Platpers un Gunārs Kūtris - vēstulē Ekonomikas ministrijai (EM) nosūtījuši jautājumus saistībā ar šā gada 8. novembrī notikušo izsoli biržā "Nasdaq Riga", kuras laikā tika pārdotas visas valstij piederošās un Privatizācijas aģentūras (PA) turējumā esošās zāļu ražotāja "Grindeks" akcijas kopumā par 846 153 eiro.

Viena "Grindeks" akcija tika pārdota par 3,85 eiro, taču NSL norāda, ka šai cenai vajadzēja būt 12,51 eiro par akciju, ņemot vērā, ka "Grindeks" akcionāriem - Lipmanu ģimenei - bija pienākums izteikt obligāto akciju atpirkšanu. NSL aprēķinājusi, ka, Lipmanu ģimenei neizsakot obligāto akciju atpirkšanas piedāvājumu, valstij nodarītie zaudējumi ir 1 903 295 eiro.

NSL deputāti vērsušies pie EM ar jautājumiem, vai, šādi rīkojoties, Lipmanu ģimene ir radījusi valstij zaudējumus un vai plānots vērsties tiesā par iespējamu zaudējumu radīšanu valstij.

Ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (V) atbildes vēstulē norāda, ka valstij ir tiesības vērsties tiesā, ja minētās personas rīcībā konstatēts īpašuma vērtības samazinājums, bet jautājums par vēršanos tiesā ir Ministru kabineta kompetencē, tāpēc EM kopā ar PA gatavo informatīvo ziņojumu par faktisko situāciju un priekšlikumiem turpmākai rīcībai. Informatīvo ziņojumu valdībā plānots iesniegt līdz šā gada beigām.

Jau vēstīts, ka šā gada 8. novembrī atklātajās izsolēs biržā "Nasdaq Riga" tika pārdotas visas valstij piederošās un Privatizācijas aģentūras (PA) turējumā esošās zāļu ražotājas AS "Grindeks" un stikla šķiedras ražotājas AS "Valmieras stikla šķiedra" akcijas kopumā par 2,059 miljoniem eiro, teikts biržas sniegtajā informācijā.

Tostarp "Grindeks" akcijas cena izsolē bija 3,85 eiro, bet "Valmieras stikla šķiedras" akcijas cena bija 2,85 eiro.

Tādējādi valsts tai piederošos 2,29% "Grindeks" akciju un 1,78% "Valmieras stikla šķiedras" akciju pārdevusi par attiecīgi 846 153 eiro un 1 212 985,65 eiro. "Grindeks" akcijas pārdotas 78 darījumos, bet "Valmieras stikla šķiedras" akcijas - 32 darījumos.

Kopumā izsolē investori iesniedza pieteikumus par 285 290 "Grindeks" akciju iegādi un 643 805 "Valmieras stikla šķiedras" akciju iegādi, bet valsts piedāvāja iegādāties 219 780 "Grindeks" akciju un 425 609 "Valmieras stikla šķiedras" akcijas. Tādējādi pieprasījums pēc "Grindeks" akcijām par 29,8% pārsniedza piedāvājumu, bet pieprasījums pēc "Valmieras stikla šķiedras" akcijām par 51,3% pārsniedza piedāvājumu.

"Grindeks" pamatkapitāls ir 9 585 000 akciju 1,4 eiro nominālvērtībā, un visas kompānijas emitētās akcijas ir publiskā apgrozībā. "Grindeks" galvenie darbības virzieni ir oriģinālproduktu, patentbrīvo un aktīvo farmaceitisko vielu pētniecība, izstrāde, ražošana un pārdošana. "Grindeks" koncernu veido "Grindeks" un piecas tā meitassabiedrības - Igaunijas "Tallinas Farmācijas rūpnīca", Latvijas "Kalceks" un "Namu apsaimniekošanas projekti", kā arī Krievijas "Grindeks Rus" un Slovākijas "HBM Pharma". "Grindeks" akcijas tiek kotētas "Nasdaq Riga" oficiālajā sarakstā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!