Nākamā gada valsts budžeta projektā tomēr vairs netiek plānots piešķirt līdzekļus grupas "Līvi" albumam un pasākumam "Bildes".

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija precizējusi vairākus priekšlikumus nākamā gada budžetam, un saskaņā ar šiem precizējumiem atbalsts minētajiem pasākumiem vairs nav paredzēts.

Priekšlikumus piešķirt 30 000 eiro kā līdzfinansējumu grupas "Līvi" jubilejas albuma sagatavošanai un izdošanai, bet 20 000 eiro piešķiršanu pasākumam "Bildes" bija iesniegusi nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK, tomēr vēlāk nolēma šos priekšlikumus atsaukt. Ņemot vērā, ka atbalstītos priekšlikumus atsaukt nevar, komisija otrdien tos arī pārbalsoja. Tātad trešdien Saeimas sēdē par šīm iecerēm deputātiem nebūs jālemj.

Komisijas deputāts Imants Parādnieks (VL-TB/LNNK) skaidroja, ka šos ierosinājumus virzīja Kultūras ministrija, tāpēc Nacionālā apvienība arī tos iesniedza. Tas esot "pilnīgs šoks", ka šī iecere nebija saskaņota ar pašu grupu. Ņemot vērā, ka priekšlikumi neesot bijuši pienācīgā līmenī saskaņoti, tie tika atsaukti.

Paziņojumā plašsaziņas līdzekļiem VL-TB/LNNK skaidro: "Tā kā atklājās, ka šī projekta iniciatori "Bilžu" birojs savu priekšlikumu nebija saskaņojuši ar grupas "Līvi" mūziķiem un tiesību mantiniekiem, nacionālā apvienība, vienojoties ar rokgrupas pārstāvjiem, savu priekšlikumu ir atsaukusi."

VL-TB/LNNK arī norāda, ka plānotais fotoalbums, CD un laikabiedru liecību apkopojums bija paredzēts, lai Latvijas simtgades pasākumos iemūžinātu liecības par rokgrupas "Līvi" kā būtiska atmodas laika simbola vēsturi. Finansējums esot bijis paredzēts grāmatas izveidei - laikabiedru liecību un arhivēto materiālu apkopošanai. Atmodas laika dziesmu izlase tikusi plānota tikai kā viena no projekta iespējamām daļām.

Savukārt lēmums piešķirt 42 000 eiro grupas "Iļģi" 35 gadu jubilejas pasākumam pavasarī "Arēnā Rīga" netika mainīts.

Kā ziņots, Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija pirmdien vienojās atbalstīt līdzekļu piešķiršanu vairākiem kultūras un izklaides pasākumiem. Cita starpā komisija atbalstīja 30 000 eiro piešķiršanu kā līdzfinansējumu grupas "Līvi" jubilejas albuma sagatavošanai un izdošanai, 20 000 eiro piešķiršanu pasākumam "Bildes" un 42 000 eiro piešķiršanu grupas "Iļģi" 35 gadu jubilejas pasākumam pavasarī "Arēnā Rīga".

Nacionālās apvienības priekšlikums par valsts naudu atbalstīt grupas "Līvi" albuma izdošanu raisīja lielu sabiedrības uzmanību, īpaši tāpēc, ka pati grupa nezināja par šādu ieceri. Vēlāk izrādījās, ka plānots izdot nevis "Līvu" mūzikas, bet bilžu albumu, kuram varētu būt pievienots arī CD ar "Līvu" dziesmām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!