Šī gada sākuma dibināto Ainas Mucenieces Viroterapijas fondu piekritis vadīt bijušais premjerministrs Einars Repše, liecina viņa paziņojums sociālajā tīklā "Facebook".

"Jūtos pagodināts, ka profesores Ainas Mucenieces ģimene ir uzaicinājusi mani kļūt par Ainas Mucenieces vārdā nosauktā Viroterapijas fonda vadītāju. Pēc nopietnām pārdomām, papildu studijām un visas man pieejamās informācijas rūpīgas izvērtēšanas esmu šo uzaicinājumu pieņēmis," viņš raksta.

Repše pauž pārliecību, ka Latvija un Mucenieces laboratorija pamatoti uzskatāma par viroterapijas celmlaužiem un pamatlicējiem pasaulē. "Sava mūža darbu, pašas atklātās zāles, Aina Muceniece atteicās pārdot ārzemju kompānijām, bet atstāja kā mantojumu Latvijai," skaidro bijušais politiķis.

Tā kā zinātniece vēlējās, lai viņas radītās zāles cilvēkiem būtu pieejamas par brīvu, tad arī fonda mērķis ir nodrošināt "katra ar vēzi sirgstoša pacienta tiesības uz saudzīgu un efektīvu terapiju". Repše savā paziņojumā norāda, ka fonds sniegs reālu finansiālu palīdzību vēža pacientiem viroterapijas nodrošināšanai.

Repše piebilst, ka nevēlas pārkāpt "ētiski un juridiski saistošo recepšu medikamentu reklāmas aizliegumu", tādēļ nesauks vārdā specifiskus medikamentus.

Jāpiebilst, ka vienīgais tirgū pieejamais viroterapijas medikaments ir Latvijā ražotais melanomas ārstēšanai paredzētais "Rigvir", kas pretrunīgu slavu guvis, jo ticis reklamēts kā līdzeklis dažādu vēža veidu ārstēšanai. Par to ražotājs ticis sodīts.

"Ir pieejamas publikācijas, kas, lai arī skeptiķu kritizētas kā nepietiekamas, tomēr, šķiet, pārliecinoši parāda zāļu ārstniecisko efektu. Jā, tie pagaidām ir retrospektīvi, ne prospektīvi pētījumi, bet tomēr nopietni darbi, kas liek aizdomāties. Strādāsim pie tā, lai drīzumā sekotu arī jauni pētījumi pēc vismodernākajiem mūsdienu zinātnes priekšrakstiem," sola jaunais fonda vadītājs.

Viņš stāsta arī par pozitīviem ārstu un pacientu novērojumiem, tomēr arī uzsver, ka Mucenieces atklātās zāles nav brīnumlīdzeklis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!