Foto: Saeimas administrācija

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija pirmdien izskatīšanai galīgajā lasījumā atbalstīja septiņus ar nākamā gada valsts budžetu saistītus likumprojektus. Tos pavadīja virkne Saeimas Juridiskā biroja priekšlikumu un precizējumu.

Komisijas sēde ar pārtraukumiem ilga no pulksten 10 līdz 17.20. Komisija paguva izskatīt septiņus ar nākamā gada valsts budžetu saistītus likumprojektus pirms galīgā lasījuma, kas plānots jau nākamnedēļ, 23. novembrī.

Plašas Saeimas deputātu un nozares pārstāvju debates izpelnījās grozījumi Kontu reģistra likumā, kas paredz Latvijā izveidot sistēmu, kas ļautu identificēt jebkuras fiziskas un juridiskas personas, kurām ir atvērts pieprasījuma noguldījuma vai maksājumu konts. Tāpat plašākas debates izpelnījās saistītie grozījumi Kredītiestāžu likumā, to noslēgumā deputāte Laimdota Straujuma (V) rosināja visus iesaistītos nākamreiz ierasties sagatavotākiem. Abus likumprojektus deputāti virzīja galīgajam lasījumam.

Vienlaikus komisijas deputāti pirmdien lēma izskatīšanai galīgajā lasījumā atbalstīt grozījumus likumā "Par akcīzes nodokli", kas paredz palielināt akcīzes nodokli cigaretēm, cigarillām, smēķējamai tabakai un citiem tabakas izstrādājumiem.

Līdz ar likuma "Par valsts sociālo apdrošināšanu" grozījumu vētīšanu komisijas sēdē sapulcējās vairāki organizāciju pārstāvji, kuri sēdes laikā kritizēja grozījumus, ko Saeima atbalstīju pērn, pieņemot 2016. gada budžetu.

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK) aicināja pārskatīt pērn apstiprināto un no nākamā gada 1. janvāra piemērojamo minimālās valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu (VSAOI) noteikšanu. Vienlaikus LTRK priekšsēdētājs Jānis Endziņš skaidroja, ka gadījumā, ja normas nepārskatīs, uzņēmēji gatavi vērsties ar prasību Satversmes tiesā.

Tāpat plašas diskusijas izpelnījās grozījumi likumā "Par nodokļiem un nodevām", kas paredz Valsts ieņēmumu dienestam (VID) tiesības ierobežot piekļuvi tīmekļa vietnēm, lai cīnītos pret interneta veikaliem, kuri nemaksā nodokļus.

Vienlaikus grozījumi paredz ieviest solidāro atbildību nodokļu jomā būvniecības nozarē starp ģenerāluzņēmumu un apakšuzņēmumu. Grozījumu mērķis ir mazināt fiktīvu uzņēmumu piesaisti un neidentificētu darbinieku nodarbināšanu.

Grozījumus likumā "Par nodokļiem un nodevām" Budžeta komisija turpinās vētīt trešdien. Līdz ar to tas vēl netiek virzīts izskatīšanai galīgajā lasījumā.

Gan iepriekš minētajiem, gan citiem likumprojektiem virkni priekšlikumu bija izteicis Saeimas Juridiskais birojs.

Trešdien Budžeta komisija darbu turpinās. Plānots spriest par likumprojektiem, kas jau iepriekš raisīja plašas diskusijas sabiedrībā, tostarp par tā saucamajiem skolotāju "lojalitātes grozījumiem", kā arī par grozījumiem Elektroenerģijas tirgus likumā, kas paredz samazināt elektroenerģijas cenas energointensīvajiem uzņēmumiem, diferencējot obligātā iepirkuma komponentes (OIK) maksājumus.

Nākamā gada valsts budžeta projektu pavada 57 likumprojekti. Līdz šim komisija izskatīšanai galīgajā lasījumā ir atbalstījusi 41 likumprojektu.

Ziņots, ka nākamā gada valsts budžeta projekta un vidēja termiņa budžeta ietvara likumprojekta otrajam lasījumam deputāti iesnieguši vairāk nekā 700 priekšlikumus. Otrā lasījuma parlamentāriešu ieteikumiem paredzēto finansējumu mēdz saukt par "deputātu kvotām", jo katras partijas pārstāvjiem atvēlēta noteikta summa. Par "deputātu kvotām" Budžeta komisija spriedīs šonedēļ.

Lai gan valdība ceturtdien ārkārtas sēdē atbalstīja vien 10 deputātu priekšlikumus, iespējams, Saeimā atbalstu gūs lielāks kvotu skaits.

Vairāk par iesniegtajām "deputātu kvotām" var lasīt šeit.

Nākamā gada valsts konsolidētā budžeta ieņēmumi tiek plānoti 8,066 miljardu eiro apmērā, savukārt izdevumi – 8,367 miljardi eiro. Plānots, ka galīgajā lasījumā par budžetu Saeima lems 23. novembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!