Latvijas iedzīvotāju kopējā patēriņa un distances kredītos aizlienētā summa ievērojami pārsniedz miljardu eiro, turklāt kavēti maksājumi šajā aizņēmumu kategorijā varētu veidot līdz pat 130 miljoniem eiro.

Saskaņā ar uzņēmuma "Kredītinformācijas birojs" apkopotajiem datiem par teju visām Latvijas bankām un atsevišķiem nebanku kreditētājiem Latvijas iedzīvotāju kopējais patēriņa parāds ir sasniedzis miljardu eiro, un no tiem 70 miljonus eiro veido kavētie maksājumi.

Savukārt nebanku kreditētāju kopējais kredītportfelis pērnā gada beigās bija mērāms 450,9 miljonos eiro, no kuriem kavēta bija 14,7% jeb 66 miljonu eiro atmaksa, liecina Patērētāju tiesību aizsardzības centra apkopotā informācija.

Arī Finanšu kapitāla un tirgus komisijas statistika, kas attiecas tikai uz bankām, gan liecina par nedaudz mazāku patēriņa kredītu līmeni – septembra beigās mājsaimniecībām rezidentiem izsniegtie norēķinu karšu un norēķinu kontu kredīti veidoja 170 miljonus eiro, kredīti patēriņa preču iegādei – 352 miljonus eiro, bet pārējie mājsaimniecību kredīti (izņemot aizdevumus mājokļa iegādei un remontam) – 305 miljonus eiro.

"Kredītinformācijas birojs" apgalvo, ka uzņēmuma datu bāze atspoguļo informāciju par 800 tūkstošiem cilvēku, kas ir 90% no finansiāli aktīvajiem valsts iedzīvotājiem. Šajā informācijā ietilpst visu banku, kas izsniedz mājsaimniecību patēriņa kredītus un kredītkartes, informācija, izņemot "Norvik banku", "Pasta banku" un "MTB banku", kā arī vairāku nebanku kreditētāju dati.

"Pēc mūsu aprēķiniem pašlaik uz vienu fizisku personu ir paņemts patēriņa kredīts par vidējo summu 1280 eiro. Ņemot vērā, ka šajā summā nav iekļauti nebanku jeb tā saucamie ātrie kredīti, līzings, hipotekārie maksājumi, šis skaitlis vērtējams, kā augsts. To ka lielai daļai ir grūtības ar aizņēmuma atmaksu, apliecina arī kavēto maksājumu īpatsvars," uzsver "Kredītinformācijas Birojs" komercdirektors Intars Miķelsons.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!