Foto: Publicitātes foto
Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Enerģētikas un elektrotehnikas fakultātes (EEF) pētnieki radījuši mobilo telefonu bezvadu uzlādes staciju, kas būs paredzēta izmantošanai publiskās vietās. Prototipa izstrādei un tirgus izpētei līdz šim piesaistīti apmēram 10 000 eiro.

"Cozy Cell" ir modulāra bezvadu uzlādes stacija, kas pēc formas līdzīga bišu šūnai. Šie moduļi jeb šūnas savā starpā savienojami ar to skaldnēs iebūvētiem magnētiem, un papildu kontakti nodrošina elektrisko savienojumu, tāpēc mobilo telefonu uzlādēšanai ir nepieciešama tikai viena elektrības rozete.

Ierīces investors vēl tiekot meklēts un tās ražošana būšot tieši atkarīga no investoru intereses. Viens no iespējamajiem variantiem esot investori no Ķīnas, kur šim startapam pašam jau esot kontakti, bet tik pat labi, investori varētu būt arī no citas valsts.

Katrā šūnā var ievietot mobilo telefonu, kurš tur sāk lādēties. Katrā modulī ir iebūvēta arī USB ligzda gadījumam, ja telefons neatbalsta bezvadu uzlādes iespēju. Pateicoties no dabas pārņemtajai formai un atjautīgajam tehnoloģiskajam risinājumam, kopā iespējams savienot lielu skaitu moduļu.

"Tiem, kuri ikdienā daudz laika pavada ārpus mājas vai biroja, publiskās vietās neērtības nereti sagādā mobilo telefonu uzlāde – visbiežāk aizmirsts lādētājs vai trūkst elektrības rozetes, kur to pieslēgt. Pasaulē izstrādāti vairāki risinājumi mobilo telefonu uzlādei publiskās vietās, tomēr tie ir dārgi, tāpēc grūti pieejami. Mēs esam izstrādājuši salīdzinoši ekonomisku bezvadu uzlādes staciju," portālam "Delfi" saka EEF doktorants Artūrs Paugurs.

Visās "Cozy Cell" šūnu skaldnēs iebūvētie magnēti nodrošina iespēju savienot tās dažādās konfigurācijās. Šūnu skaitu un izkārtojumu var mainīt pēc vēlēšanās. Iecerēts, ka šūnas būs dažādās krāsās un no dažādiem materiāliem, tādējādi produktu padarot arī par interjera dizaina elementu.

Tiek uzsvērts, ka par izstrādātajiem moduļiem jau ir saņemtas pozitīvas atsauksmes. Šobrīd RTU pētnieku prioritāte ir ražošanai derīga prototipa izgatavošana, klientu viedokļu apkopošana, kā arī piemērota biznesa modeļa izstrāde. "Cozy Cell" ir tapusi AS "Latvenergo" radošajā laboratorijā, kas atrodas EEF un kurā RTU studenti nodarbojas ar elektronisko un elektrotehnisko shēmu un dažādu inovatīvu prototipu izveidi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!