Gāzes tirgū Latvijā būs tāda pati situācija kā pēc elektrības tirgus atvēršanas, un par gāzes piegādi nāksies maksāt ievērojami vairāk nekā līdz šim, pirmdien intervijā LNT raidījumam "900 sekundes" sacīja AS "Latvijas gāze" valdes priekšsēdētājs Aigars Kalvītis.

Viņš pauda uzskatu, ka tik mazām valstīm kā Latvija, daudz izdevīgāk bijis strādāt regulētā monopola apstākļos.

Šobrīd "nezināmais" ir tas, kas notiks ar piegādes izmaksām – vai šie tarifi augs, cik tie būs lieli un citi jautājumi. Attiecībā uz gāzes cenu pārsteigumiem nevajadzētu būt, jo kāda tā būs pasaules tirgū, tāda būs arī Latvijā.

Jau vēstīts, ka Ekonomikas ministrija (EM) sadarbībā ar Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisiju un energokompāniju "Latvijas gāze" izstrādājusi Ministru kabineta noteikumu projektu, "Dabasgāzes tirdzniecības un lietošanas noteikumi", kas mainīs esošos dabasgāzes tirgus darbības principus, no 2017.gada 3.aprīļa dabasgāzes lietotājiem nodrošinot tiesības brīvi izvēlēties dabasgāzes tirgotāju.

Strādājot pie jaunā dabasgāzes tirgus regulējuma, EM mērķis ir dabasgāzes tirdzniecības procesu padarīt pēc iespējas vienkāršāku un lietotājam saprotamu. Tāpēc kā efektīvākais un lietotājam ērtākais apkalpošanas risinājums izvēlēts "tirgotāja centriskais modelis", kurā visas darbības saistībā ar klientu apkalpošanu nodrošina tirgotājs – viens līgums, viens rēķins un viena informācijas nodrošināšanas un klientu apkalpošanas vieta, sadales sistēmas operatora ziņā atstājot dabasgāzes sadales sistēmas tehniskos jautājumus. Līdzīgs risinājums patlaban tiek īstenots elektroenerģijas tirdzniecībā.

"Atgādinām, ka mājsaimniecības lietotājiem paredzēta pakāpeniska tirgus atvēršana – arī pēc 2017.gada 3.aprīļa tie mājsaimniecības lietotāji, kuri nevēlēsies izvēlēties citu dabasgāzes tirgotāju, varēs turpināt saņemt dabasgāzi no esošā tirgotāja par regulētu cenu, tādējādi kļūstot par saistītajiem lietotājiem. Šādā gadījumā, pienākums piegādāt dabasgāzi saistītajiem lietotājiem par regulētu cenu ir noteikts publiskajam tirgotājam," informēja ministrijā.

Savukārt komersantiem būs jāizvēlas dabasgāzes tirgotājs, ar kuru jāslēdz dabasgāzes tirdzniecības līgums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!