Foto: Shutterstock
Kale kāposti jeb latviešu mēlei tuvāk dēvējamie lapu kāposti jau kādu laiku veselīgā uztura piekritēju vidū ierindojas superproduktu topu virsotnēs. Tā kā šī kāpostu veida audzēšanas mode tikai turpina zelt, un veikalos tas pieejams aizvien biežāk, jāsāk domāt par to – kā tad pagatavot? "Tasty" dalās kā vērtīgos padomos, tā gardās receptēs.

Īpaši aktuāli lapu kāposti kļūst rudenī, kad ārā kļūst aizvien aukstāks. Tad lapu kāposti ir visgardākie – tie vairs nav tik rūgti, bet ir vitamīniem bagāti. Kale kāpostos ir daudz dzelzs, kalcijs, K, A un C vitamīni, tāpēc tie jo īpaši noderēs tiem, kas cenšas ēst veselīgi. Ko tad pagatavot no kale kāpostiem?

Foto: Shutterstock

Ēšanai izmanto tikai kāposta lapas, jo kātiņi ir visai stingri un rūgteni. Visvieglāk tos, protams, ir pagatavot salātos – ar tomātiem, gurķiem, papriku, olīvām un citiem dārzeņiem. Pievienot var arī kādu ogu interesantākai garšai, piemēram, mellenes, vai kādu augli. Tieši uzturvērtības dēļ, lapu kāposts ir arī labi piemērots blenderī gatavotajiem kokteiļiem jeb smūtijiem. No lapu kāposta var pagatavot arī veselīgus čipsus – to gabaliņus apcep cepeškrāsnī ar garšvielām.

Ja vēlies ko sātīgāku, tad kale kāposts būs tieši laikā, lai pievienotu to zupām un sautējumiem. Piemēram, frikadeļu zupai ar pupiņām, kur lapu kāposts piedos patīkamu svaigumu. Bet sautējumos tas lieliski kontrastēs ar kartupeļiem vai burkāniem. Bet, ja pesto nav sveša lieta, baziliku vari aizvietot ar lapu kāpostu – gala rezultātā iegūsi tikpat gardu, ja ne vēl labāku mērci.

Tomātu zupa ar frikadelēm un pupiņām

Ko darīt, ja kārojas tomātu zupu, bērni dīc pēc frikadeļu zupas, bet vīrs teic, ka sen sapņo par pupiņu zupu? Pareizi! Jāpagatavo tomātu zupa ar frikadelēm un pupiņām!

Lasīt vairāk

Kartupeļu un kale kāposta zupa Toskānas gaumē

Kreptīga un sildoša kartupeļu un kale kāposta zupa. Sātīgumam tai pievienots ne vien saldais krējums, bet arī kreptīgas, apceptas desiņas. Var gatavot ar kupātiem vai, ja pieejamas, īstām itāļu desiņām.

Lasīt vairāk

Cepeškrāsnī gatavots risoto ar puraviem un kale kāpostu

Risoto ir ļoti gards ēdiens, bet reizēm no gatavošanas attur tas, ka rīsi visu laiku uz pannas ir jāmaisa. Tāpēc šis būs lielisks variants, kā kaut mazliet paslinkot – saliec visas sastāvdaļas katliņā un ļauj visu padarīt cepeškrāsnij!

Lasīt vairāk

Kale kāposta čipsi ar etiķi un sāli

Kale čipsi ir viens no veselīgā uztura piekritēju iecienītākajiem pēdējā laika atklājumiem. Kraukšķīgās kāpostu lapiņas, kas apkaisītas ar mazliet sāli un etiķi, būs gards aizstājējs taukainajiem kartupeļu čipsiem.

Lasīt vairāk

Lapu kāposta pesto

Lapu jeb Kale kāpostiem ir vairākas šķirnes, taču Latvijā visbiežāk nopērkami lillā un tumši zaļi kāposti ar krokotām lapām. Tie ir vitamīniem, minerālvielām un šķiedrvielām bagāti, tāpēc iekļaujot ikdienas uzturā kale kāpostu, stiprināsiet kaulus, sirdi un asinsvadu sistēmu. Turklāt šajos kāpostos ir zems kaloriju daudzums un augsts šķiedrvielu līmenis. Pesto recepti iesaka "Aikāgaršo!" šefpavārs Normunds Baranovskis.

Lasīt vairāk

Cēzarsalāti ar kale kāpostu un lasi

Visātrākais un veselīgākais veids, kā maltītē iekļaut veselīgo un vērtīgo kale kāpostu, ir pagatavojot tos svaigos salātos, taču jāatceras, ka kale kāpostam ir izmantojamas tikai lapas. Šis kāposts lieliski garšos kopā ar tomātiem, lociņiem, ķiplokiem, riekstiem, baziliku, seleriju, pētersīļiem, svaigo sieru, kā arī svaigi spiestās sulās. Cēzarsalātu recepti iesaka šefpavārs Normunds Baranovskis.

Lasīt vairāk

Zaļais enerģijas kokteilis ar kale kāpostu un augļiem

"Aikāgaršo" šefpavāra Normunda Baranovska recepte - veselīgs mundruma kokteilis ar lapu kāpostiem, augļiem un gurķiem.

Lasīt vairāk

Pusdienu grauzdiņš ar apceptām sēnēm, kale kāpostu un plaucētu olu

Sviestā apceptas sēnes, gardais kale kāposts un plaucēta ola – sastāvdaļas vieglām pusdienām. Pasniedz līdzīgi kā salātus, skaisti izkārtotus kārtās uz apgrauzdētas maizītes.

Lasīt vairāk

Pupiņu un lapu kāpostu zupa

Ja ir vēlme atsvaidzināt savu ēdienkarti, tad tradicionālā zupa, kuras sastāvā ir neparastās kale jeb lapu kāposta lapas, būs īstā izvēle. Zaļais kāposts kombinācijā ar pupiņām zupu padarīs krāsainu, bet Parmezāns finālā tai piešķirs nedaudz pikantāku garšu.

Lasīt vairāk

Ātrās zemnieku brokastis - cepti kartupeļi ar sēnēm, kāpostu un olu

Cita versija par zemnieku brokastīm - iepriekšējās dienas kartupeļi, ko papildina ceptas sēnes, Kale kāposts, kā arī ola, kuras dzeltenums būs kā krēmīga mērce.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!